2024. február 29. csütörtök
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Leáll az Azomureș a földgáz magas ára miatt

 utolsó frissítés: 17:13 GMT +2, 2021. december 06.

A marosvásárhelyi Azomureș vezetősége hétfőn bejelentette, hogy az elmúlt időszakban rendkívül magasra emelkedő földgáz és elektromos energia árak miatt szüneteltetni fogja a műtrágyagyártást, és megkezdik az előkészületeket a termelés leállítására - írja a Hotnews.

A legfontosabb hazai műtrágyagyártó vállalat vezérigazgatója, Harri Kiiski úgy nyilatkozott, hogy a műtrágyagyártásnál a fő nyersanyagnak számító metángáz magas ára miatt a Marosvásárhely mellett található üzem tevékenységét nem lehet fenntartható módon folytatni. Kiemelte, hogy a kontinensen számos más műtrágyagyártó is hasonló, a termelés szüneteltetéséről vagy jelentős csökkentéséről szóló döntést hozott. Harri Kiiski szerint az Azomureș akkor folytatja majd a műtrágyagyártást, amikor a földgáz ára elfogadható szintre csökken, illetve a nyersanyag - az elmúlt hetek tapasztalatával szemben - elérhető lesz a piacon.

A vállalatvezető közölte, hogy a döntésnek, amelyet egyébként a gyártóvállalat igazgatótanácsa is jóváhagyott, nem lesz azonnali hatása az alkalmazottakra. "Fenntartjuk a normál munkarendet, nagy hangsúlyt fektetünk a hideg időszakban elvégezhető karbantartási munkákra, biztosítjuk, karbantartjuk a kritikus berendezéseket, és folytatjuk az általunk vállalt projektek kivitelezését. Várhatóan január és február lesz a kritikus időszak, amelyet le kell küzdenünk, bár a gázpiac bizonytalan helyzete arra kényszerít, hogy 2022 első negyedévében rugalmasak maradjunk" - mondta Kiiski.

Az Azomureș az egyik legnagyobb hazai földgázfogyasztó, a Hotnews szerint a teljes hazai gázfogyasztás 10%-a az üzemhez köthető. Ugyan a vállalatot folyamatosan kritika éri a szennyező tevékenysége, és a Marosvásárhelyhez való közelsége miatt, a vállalatról szakemberek gyakran emelik ki, hogy a hazai mezőgazdaság műtrágyaigényének 50%-át fedezni tudja, így komoly szerepe van Románia élelmiszerbiztonsága terén is.

Arról korábban is írtunk, hogy a gyártók nehézségei miatt robbanásszerűen megnőtt Romániában is a műtrágyák ára. A mezőgazdasági ágazat képviselői szerint bizonyos műtrágyafajtákhoz tavalyhoz képest jelenleg háromszoros áron lehet hozzájutni, ami azt eredményezheti, hogy a gazdák költségeinek növekedése miatt megdrágulnak a zöldségfélék, a gabonaféléknél akár 30%-os áremelkedést is prognosztizálnak a szakértők. Az iparági szereplők szerint az a félelem is valós, hogy a költségek növekedése csődközli helyzetbe hozza a kisebb termelőket. (hotnews, hírszerk.)

Címoldali fotó: Google Maps

AzomureşMarosvásárhely
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális