2024. június 25. keddVilmos
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Áprilistól új energiaszámla-támogatási rendszer lép érvénybe

 utolsó frissítés: 17:25 GMT +2, 2022. január 11.

Újfajta támogatási rendszer lesz érvényes április 1-jétől a havonta legtöbb 300 kilowattóra elektromos energiát elhasználó háztartási fogyasztókra - jelentette ki kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A kormányfő munkaülésre hívta össze a pénzügy-, az energiaügyi, a mezőgazdasági, a vállalkozásokért és turizmusért felelős és a környezetvédelmi minisztert, valamint az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnökét, hogy újabb intézkedéscsomagot dolgozzanak ki a megnövekedett energiaárak okozta sokk enyhítésére.

"Az embereknek garanciákra van szükségük arra, hogy korrekt módon számlázzák ki nekik az elfogyasztott áramot és gázt" - nyomatékosította, hozzátéve, hogy a vállalkozásoknak is szükségük van a támogatásra a jelenlegi nehéz időszakban.

Rámutatott, a lakosság energiadrágulással szembeni védelmét szolgáló intézkedések hatékonyságának garantálása érdekében a szolgáltatók ismét ki fogják állítani azokat a számlákat, amelyeket a megszabott fogyasztási küszöbértékek mellőzésével bocsátottak ki. Arra az időszakra, amíg elvégzik az újraszámolást, nem számolnak fel büntetést - magyarázta.

Április 1-jétől a havonta legtöbb 300 kilowattóra elektromos energiát elhasználó háztartási fogyasztókra újfajta támogatási rendszer lesz érvényes, amely egyebek mellett magában foglalja az 5 százalékos áfát, valamint a zöldbizonylat és a kogenerációs bónusz kompenzálását. Hasonló támogatási mechanizmust dolgoznak ki a földgáz esetében is - ígérte Ciucă.

A mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot érintő támogató intézkedéseket február 1-jétől lépteti életbe a kormány és július 1-jéig maradnak érvényben. Ugyanakkor mérlegelik egy másik, a kis- és középvállalkozásokat érintő támogatási mechanizmus bevezetését.

A bejelentett intézkedéseket a soron következő koalíciós ülésen is ismertetik - mondta még a kormányfő.

(agerpres)

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális