2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Kolozsvár 434 millió euróból gazdálkodhat 2022-ben

 utolsó frissítés: 20:55 GMT +2, 2022. január 12.

Kolozsvár önkormányzatának költségvetés-tervezete szerint a város 434 millió euróból gazdálkodhat 2022-ben - ismertette Emil Boc polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

A polgármester elmondta: ötmillió euróval nő a költségvetés a 2021-es évhez képest, és a különbség nagyobb része a várt saját bevételekből származik. Emil Boc szerint a város gazdaságának egészséges voltát jelzi, hogy idén tíz százalékkal nő a város jövedelemadóból visszaosztott bevétele.

Emil Boc a város 2022-ben induló nagy beruházásai közül a repülőtér közelében kialakítandó "park and ride" típusú parkolót és buszállomást említette. A létesítmény lehetővé teszi, hogy a Kolozsvárra északkelet felől gépkocsival érkezők a város szélén letegyék az autót, és közösségi közlekedéssel folytassák az útjukat a belváros felé. Hozzátette: a város nagy mobilitási projektjeinek - amilyen a helyi érdekű vasút, a metró és a metropoliszövezeti körgyűrű - 2022-re csak az előkészítését tervezik.

Emil Boc arra is kitért, hogy a polgármesteri hivatal kész finanszírozni a város valamennyi pedagógusa számára egy olyan képzést, amely felkészíti őket a digitális eszközök felhasználására az oktatásban. Hozzátette: reményei szerint 2022-ben lecseng a járvány, de az online oktatásban kikísérletezett módszereket ezt követően is használják majd.

A polgármester arra is kitért, hogy 2022-ben folytatódik a kolozsvári tömbháznegyedekben illegálisan felépített garázsok lebontása. Míg az elmúlt évben 2300 ilyen garázst számoltak fel, idén további kétezer garázs lebontását tervezik. A garázsok helyén parkolókat alakítanak ki, amelyekben - az eddigi tapasztalat szerint - húsz százalékkal több gépkocsi fér el, mint a garázsokban. A számítások szerint az év végéig az ilyen garázsok felétől sikerül megszabadulni.

A polgármester elmondta: az önkormányzati testület olyan határozat elfogadására készül, mely szerint a hatnál több lakást magukba foglaló épületeket kötelező lesz a távhő hálózatra rákötni, vagy közös hőközponttal ellátni. Hozzátette: az egyéni hőközpontok jobban szennyezik a környezetet, ezért nem járulnak már hozzá ezek felszereléséhez. (mti)

Címoldali fotó: Emil Boc Facebook oldala

költségvetésKolozsvár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális