2024. április 20. szombatTivadar
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Ellenőrzéseket végez a fogyasztóvédelem az energiaszolgáltatóknál, két vállalatot már meg is büntettek

 utolsó frissítés: 11:51 GMT +2, 2022. január 13.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke, Mihai Culeafă szerdán sajtótájékoztatón közölte, hogy az elmúlt héten 37 áram- és gázszolgáltatót ellenőriztek, és két olyan céget találtak, amelyek az ármaximálásra vonatkozó törvényes előírás vagy kompenzáció alkalmazása nélkül számlázták ki az ügyfeleiknek a novemberi fogyasztást.

A bejelentés előzményként Nicolae Ciucă miniszterelnök a szerdai kormányülésen felkérte az illetékes hatóságokat, hogy ellenőrizzék az energiaszámlák helyzetét.

Mihai Culeafă elmondta, hogy a fogyasztóktól érkezett panaszok és Virgil Popescu energiaügyi miniszter január 6-án tett felszólítása nyomán valamennyi villamosenergia- és gázszolgáltatónál megkezdődtek az ellenőrzések.

"Eddig 37 szolgáltatónál végeztünk ellenőrzéseket országszerte, és néhány esetben szabálytalanságokra derült fény. Két releváns példát említenék meg: két nagy gazdasági szereplő az ármaximálásra vonatkozó előírás vagy kompenzáció alkalmazása nélkül számlázott ki novemberi fogyasztást, arra hivatkozva, hogy késett a törvény végrehajtási szabályainak a kihirdetése. Emellett az új árakat is az áfa nélküli érték alapján számították ki" - számolt be Culeafă.

A felügyelők felszólították a szolgáltatókat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megszüntetésére.

Az ANPC elnöke figyelmeztetett, hogy az következő időszakban is folytatódik az ellenőrzési akció, valamennyi áram- és gázszolgáltatónál vizsgálódni fognak. Rámutatott, a törvénysértő szolgáltatókat akár 50 000 lejes bírsággal is sújthatják, emellett felszólítják őket, hogy állítsák ki újra a számlákat.

Culeafă azt is elmagyarázta, milyen lépéseket kell tenni, ha a fogyasztók nem megfelelő számlát kapnak. Közlése szerint először a szolgáltatóhoz kell fordulniuk, hogy "békés úton rendezzék a vitát".

Ha nem orvosolják a gondját, a fogyasztó az ANPC-hez fordulhat. Ezt a 021.9551-es telefonszámon, vagy a hatóság honlapján (www.anpc.gov.ro) teheti meg - mondta Culeafă. (agerpres)

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális