2023. november 30. csütörtökIjon, András, Andor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Romániában 2023-tól indítják a folyamatot, hogy a multiknál bevezessék a globális minimumadót

 utolsó frissítés: 15:16 GMT +2, 2022. január 18.

A multinacionális cégek globális minimumadójának bevezetéséről szóló irányelv elfogadása és végrehajtása Románia számára is kiemelt cél, ezért 2023. január 1-től minden szükséges intézkedést előkészítünk az alkalmazásához – áll Adrian Câciu pénzügyminiszter közleményében.

A tárcavezető épp az európai Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) ülésén vett részt, ahol a pénzügyminiszterek részéről egyfajta politikai megerősítést kértek a globális minimumadó bevezetésének ügyében. Megállapodás született ugyanakkor arról, hogy 2023. január 1-jéig az uniós jogba átültetik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) irányelveit, melyek kötelezik az óriásvállalatokat a legalább 15%-os társasági adókulcs szerinti adófizetésre minden olyan államban, ahol tevékenységet folytatnak.

A szabályok az olyan uniós tagállamokban jelen lévő, multinacionális cégekre és azok leányvállalataira vonatkoznak majd, amelyeknek teljes bevétele meghaladja az évi 750 millió eurót.

„Úgy gondoljuk, hogy ez az irányelv hozzájárul majd a tisztességes verseny biztosításához az EU belső piacán” – áll a pénzügyminisztérium közleményében.

A globális minimumadó bevezetése főleg 2021 nyarán lett központi téma, amikor az OECD által vezetett tárgyalásokon már 130 ország bólintott rá az elképzelésre. A különböző médiaorgánumok címlapjain gyakran láthattuk, hogy "az egyik legfontosabb megállapodás született meg a nemzetközi adózás terén", amely óriási lépés lehet az "igazságosság és méltányosság" tekintetében, lévén, rengeteg óriáscég társasági adót csak a vállalatok székhelye alapján fizet, még akkor is, ha a termelés nagy része nem abban az államban történik.

A témával bővebben ITT foglalkoztunk, a Pénzcsinálóknak akkor pénzügyi szakember magyarázta el: a globális minimumadó jogi vonzata ténylegesen csak akkor születik meg, ha az államok – a megállapodás szellemében – megváltoztatják saját adórendszerüket. (Hotnews, hírszerk.)

adóEurópai UnióFacebookgoogle
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális