2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Sokéves rekordot döntött a kőolaj ára, ezért is emelkednek úgy a benzinárak

 utolsó frissítés: 11:58 GMT +2, 2022. január 18.

Hétéves csúcsra emelkedtek kedden az olajárak. Az okok között a gazdasági sajtó főleg geopolitikai feszültségeket említ, emellett a kifejezetten hideg időjárásról szóló előrejelzések sem segítenek.

Az alábbi ábrán a Brent nyersolajfajta hordónkénti árát mutatjuk, amely kedden délelőtt 87,50 dollár környékén állt. Utoljára 2014. október 29-én volt ilyen magas az árfolyam. A Portfólió rámutat, hogy vannak olyan elemzők, akik még a három számjegyű kőolajárat sem tartják elképzelhetetlennek.

Az árfolyam árának emelkedését oda vezetik vissza, hogy az Iránnal szövetséges jemeni Houthi csoport megtámadta az Egyesült Arab Emírségeket. A hírek szerint drón- és rakétacsapásokat is indítottak, amelyek üzemanyagszállító teherautókra irányultak, és három ember halálát is okozták. A piaci szereplők attól tartanak, hogy a Houthi mozgalom akár komoly fennakadásokat is okozhat az ellátási láncokban, ami komoly csapás lenne az amúgyis rendkívül szűkös kőolajpiacra nézve.

A kifejezetten hideg időjárás sem segít, ami a bolygó északi féltekét arra kényszeríti, hogy még több fűtőanyagot használjanak, ami nyilván az árak emelkedéséhez vezet. A Portfólió szemlézi a CommSec elemzőit is, akik szerint idén a fűtőanyagok iránti kereslet meghaladja a kínálatot, amit azzal is magyaráznak, hogy "a világ kiszabadul a 2 éves bezártságból és újra normálisabb pályára áll a kereslet".

A kőolaj árának emelkedése oda vezetett, hogy Romániában a benzin és a gázolaj ára január első két és fél hetében több mint 0,25 lejjel emelkedett (az árváltozás a töltőállomás-hálózat és a kutak elhelyezkedése alapján változó). Míg 2021. december 31-én akár 6,10 lej alatt is lehetett benzint tankolni az olcsóbb kutakon, addig az ár már a 6,40 lejt is közelíti. (portfolio, economica)

üzemanyagkőolaj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális