2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Áprilisban indítja a fejlesztési minisztérium a helyreállítási alapból finanszírozott pályázatokat

 utolsó frissítés: 10:51 GMT +2, 2022. január 19.

Áprilistól pályázhatnak az önkormányzatok a helyreállítási alapból (PNRR) finanszírozott beruházásokra - jelentette be keddi, bukaresti sajtótájékoztatóján a fejlesztési és közigazgatási miniszter.

Cseke Attila elmondta, 5522, fiataloknak, orvosoknak és tanítóknak szánt, energiahatékony új lakást épít a szaktárca országszerte 2026-ig. A fiatal családok új, korszerű és energiatakarékos bölcsődékbe írathatják a gyermekeket, és összesen 1091 kilométer bicikliutat építenek, ennek felét már 2024-ig. 230 millió eurót szán a fejlesztési minisztérium a bölcsődék megépítésére, 2,2 milliárd euróból energiatakarékossá és földrengésbiztossá teszi a tömbházakat és közintézményeket, és 2,12 milliárd euróból biztosítja a zöldebb, modernebb közlekedést minden településen. Továbbá 1135 új, elektromos vagy hidrogénnel működő járművet vásárolnak a zöldebb, egészségesebb tömegközlekedés érdekében - hangsúlyozta Cseke Attila. Ebből 715 busz, 50 villamos és 50 trolibusz, illetve 320, a diákok szállítására alkalmas mikrobusz, valamint 491 digitális tömegközlekedési menedzsment rendszer kerül közbeszerzésre 2026 második feléig - tette hozzá.

Az új járművek mellé elektromos töltőállomásokat is beszereznek, 13 200-at országszerte. A fejlesztési miniszter rámutatott, a 2,2 milliárd euróból átlagban 1,3 millió négyzetméter lakást tesznek energiatakarékossá, és ahol indokolt, földrengésbiztossá: "Ha egy tipikus, 8 emeletes, egy lépcsőházas, a diktatúra idején épített beton tömbházzal számolunk, akkor az 1,3 millió négyzetméter körülbelül azt jelenti, hogy 1400 tömbházat fogunk felújítani. Továbbá 2000 közintézményt is energiahatékonnyá tehetünk. A legfontosabb újdonság itt az, hogy sem a lakók, sem az önkormányzat nem kell hogy önrészt biztosítson a beruházásra. Így hárítunk el minden akadályt a beruházások kivitelezése elől" - idézte az RMDSZ közleménye Cseke Attilát. A miniszter hozzátette: a helyreállítási alapból a minisztérium abban is segítheti az önkormányzatokat, hogy létrehozzák a településrendezési tervet, így gondosan, tervezetten fejlődhet minden település.

A szaktárca összesen 4,55 milliárd eurót rendelt a helyreállítási alapból a fent említett beruházásokra, ebből a költségkeretből már áprilisban pályázhatnak az önkormányzatok egy digitális felületen, amelyet a szaktárca biztosít, és ahol minden település láthatja a számára előre félretett összeget, illetve azokat a beruházásokat, amelyekre pályázhat. Innen válogathat minden önkormányzat néhány beruházást, a helyi igények szerint - taglalta a miniszter.

"Év végéig megkötjük az összes finanszírozási szerződést, az önkormányzatok már megkapták az ezzel kapcsolatos részletes információkat, de még egyszer egyértelműsíteni szeretném minden településvezető számára, hogy a minisztérium minden költséget biztosít, nem szükséges az önrészt biztosítani, és egyszerű lesz pályázni. Így akarjuk elérni azt, hogy minél hamarabb minden eurót a helyi beruházásokhoz tudjunk rendelni" - összegezte Cseke Attila. (agerpres)

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális