2023. november 30. csütörtökIjon, András, Andor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Már jövőtől indulhat a kitermelés a fekete-tengeri Midia gázmezőből

 utolsó frissítés: 14:01 GMT +2, 2022. január 19.

Jövőben Románia már földgáz többlettel fog rendelkezni, hiszen a tervek szerint elindul a kitermelés a Fekete-tengeren található, Midia nevű gázmezőn – jelentette be Virgil Popescu energiaügyi miniszter hétfőn este.

A tárcavezető rámutatott, már tavalytól üzemképesek a Black Sea Oil & Gas nevű cég egységei, ahol már idén el kellett volna induljon a teljes kapacitású kitermelés. Popescu szerint van egy kis késlekedés, de meggyőződése szerint 2023 első felében már biztosan elkezdődhet a tartalékok kiaknázása. 

„Körülbelül évi egymilliárd köbméterről beszélünk, amely a Midia földgázmezőből kerülne a nemzetközi hálózatokba” – mondta Popescu.

A Black Sea Oil & Gas portfóliójába tartozó Midia gázlelő helyen öt kitermelő egység épült, ezekből egy 126 kilométer hosszú, tenger alatti vezetékkel szállítják majd a gázt a Konstanca megyei Corbu községben található gáztisztító telepre.

Mint a miniszter elmondta, csak ebből a projektből Románia gázfogyasztásának 10 százalékát tudják fedezni, ugyanakkor 10 éves szerződést írtak alá a francia Engie-vel.

Popescu emlékeztetett, 2026-ban újabb fekete-tengeri gázforrásokkal kell bővíteni a hazai hálózatokat, ezért egyességre kell jutni az OMV Petrom és Romgaz tulajdonában álló Neptun Deep lelőhellyel kapcsolatban is.

„Szeretnénk, ha jövőre mindkét fél döntést hozna a befektetésről, így 2026-ban erről a területről is elindulhatna a termelés” – magyarázta Popescu, majd hozzátette, ennek a projektnek az összköltsége körülbelül 4 milliárd euróra rúg.

Kifejtette, a Neptun Deep lelőhelyen található készleteket 42-84 milliárd köbméter körül becsülik, a Black Sea Oil & Gas területein körülbelül 20-30 milliárd köbmétert lehet kitermelni. (zf)

Fekete-tengerföldgázenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális