2022. július 6. szerdaCsaba
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.8088 RON
HUF = 1.2170 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,294.91(0.70%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Az orosz jegybank betiltaná a Bitcoin használatát, és pénzügyi piramisjátékra figyelmeztet

 utolsó frissítés: 13:42 GMT +2, 2022. január 21.

Az orosz központi bank csütörtökön javasolta a kriptovaluták használatának és bányászásának betiltását Oroszország egész területén. Az orosz jegybank a pénzügyi stabilitás megőrzésével, a polgárok jólétének és a monetáris politika szuverenitásának biztosításának szándékával magyarázza a javaslatát. A bejelentésnek nagy szerepe lehetett abban, hogy a Bitcoin árfolyama - az elmúlt hónapok trendjét folytatva - az elmúlt 24 órában újra jelentősen gyengült. Az viszont az esés okait boncolgató elemzésekből kiderül, az orosz jegybank javaslata csak az egyik tényező lehet abban, hogy a kriptovaluták árfolyamának visszaesése nem igazán akar megállni.

Az orosz jegybank javaslata tulajdonképpen már a sokadik olyan jegybanki fellépés, amely az ellen az Ázsiától az Egyesült Államokig megfigyelhető aggodalomból indul ki, ami szerint a magánkézben lévő, rendkívül volatilis digitális valuták alááshatják a pénzügyi és monetáris rendszerek feletti ellenőrzésüket. A mostani bejelentés valószínűleg azért sem okozott nagy meglepetést a kriptopiacnak, mert Oroszország már évek óta a kriptovaluták ellen érvel azzal, hogy a digitális valuták alkalmasak a pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására.

Az orosz jegybank most egészen odáig ment, hogy csütörtöki jelentésében megírta, a kriptovaluták árfolyamának gyors növekedését elsősorban a spekulatív kereslet határozta meg, és azt is kijelentik, hogy a kriptopénzek egy pénzügyi piramisjáték jellemzőit hordozzák. Figyelmeztetnek emellett a piacon kialakuló potenciális lufikra is, amelyek nemcsak a pénzügyi stabilitást, hanem a polgárokat is veszélyeztetik.

Fontos ugyanakkor, hogy a tiltási javaslat a kriptovaluták tartására nem, csupán a használatukra és bányászásukra vonatkozik.

A bejelentést követően nem sokkal komoly esésnek indultak a kriptovaluták árfolyamai. Ezzel kapcsolatban a Portfólió elemzése ugyanakkor megjegyzi, hogy az orosz központi bank jelentése jóval a kriptopénzek árfolyamainak lefordulása előtt jelent meg, ami alapján azt a következtetést lehet levonni, hogy a zuhanás sokkal inkább egy általános piaci tendencia része, hiszen a tőzsdéken is ugyanez a negatív hangulat figyelhető meg. (portfolio)

kriptovaluta Bitcoin
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac