2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Ciolacu szerint nincs joghézag, a lakosság januári energiafogyasztásának kifizetését is támogatja az állam

 utolsó frissítés: 16:14 GMT +2, 2022. január 27.

A januári fogyasztásról kiállított áram- és földgázszámlák kifizetését a korábban elfogadott törvény alapján támogatja az állam, a múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet a februári fogyasztásra érvényes - jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu.

A Szociáldemokrata Párt elnöke a parlamentben újságíróknak elmondta, hogy a sürgősségi rendelet elfogadása nyomán nem keletkezett joghézag. Emlékeztetett arra, hogy a parlament tavaly törvényt fogadott el az energiaárak korlátozásáról és az energiadrágulás kompenzálásáról, ám ezt helytelenül alkalmazták a szolgáltatók, és közel négymillió téves számlát állítottak ki. Emiatt a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el, amelyik többek között arra kötelezte a szolgáltatókat, hogy számolják ki újra a novemberi és a decemberi fogyasztásról kiállított téves számlákat a januárban hatályban lévő törvény alapján.

Ciolacu elmondta, hogy a sürgősségi rendelet változtatott az árkorlátozásról és a kompenzálásról szóló előírásokon, ám ezek visszamenőlegesen januárban nem alkalmazhatók. A politikus ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a januári fogyasztásról szóló számlákat a szolgáltatók már helyesen fogják kiállítani.

A PSD elnökének tájékoztatása szerint várhatóan a koalíció keddi tanácskozásán megvizsgálják, hogy milyen formában támogassa az állam az energiafogyasztókat április elseje után. (agerpres)

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális