2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Elfogadták Kovászna megye költségvetését, a pénzek 60%-a fejlesztésekre megy

 utolsó frissítés: 17:42 GMT +2, 2022. január 27.

Elfogadta csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa Szitabodzán a 2022-es év megyei költségvetését - írja közleményében Kovászna Megye Tanácsa. 

A Tamás Sándor megyei tanácselnököt idéző közlemény szerint Kovászna megye újkori történelmének legnagyobb költségvetése áll a rendelkezésükre, hiszen az összköltségvetés 89 millió euró, azaz 445 millió lej.

"Idén az építkezés éve lesz, hiszen költségvetés közel 60 százalékát fejlesztésekre, beruházásokra fordítjuk” – vezette fel Tamás Sándor a tanácshatározatot. Mint elmondta, idén visszaszorították a működésre fordítható költségeket és növelték az útépítési munkálatokra, a megye településeinek fejlesztésére, a szociális ellátásra és gyermekvédelemre, valamint az egyházak támogatására szánt összegeket.  

A közleményből kiderül, hogy az összköltségvetés egyharmadát, 146 millió lejt a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház működésére és fejlesztésére fordítják. "Idén a fizikai építkezésre összpontosítunk, ezt követően az eszközbeszerzésre. A megyei kórház udvara olyan, mint egy építőtelep, nem véletlenül, hiszen európai uniós pénzből épül az új sürgősségi osztály. Az idén befejezzük az építkezést. Ez mellett az egészségügyi minisztérium finanszírozásával felújítják és bővítik a régi épületet” – idézi a közlemény Tamás Sándort.

A költségvetés további egyharmadát, azaz 140 millió lejt útépítésre fordítják. Tamás Sándor azt ígérte, marad az út, híd, kórház fejlesztés- és építésközpontú szemlélet továbbra is, emellett idén is hangsúlyos a szociális háló fenntartása, az egyházak támogatása és a virágzó sportélet további hangsúlyos finanszírozása. A megyei költségvetés 15 százalékát a gyermekvédelem és más szociális tevékenység teszi ki, erre 65 millió lejt fordítanak, ugyanakkor évente 1 millió lejt biztosítanak az idős- és beteggondozást végző szervezeteknek. Kultúra, vallás, sporttevékenységre 45,5 millió lejt irányoztak elő, emellett idén is támogatják a hoki, foci, női kosárlabda csapatsportokat, erre 5,2 millió lejt fordítanak.

Azt is bejelentette, hogy idéntől visszavezetik a pályázati programokat a vidéki sportegyesületek, ifjúsági szervezetek, művelődési és szabadidős tevékenységek támogatására is, 1 millió lejt tettek félre a civilek által szervezett szabadidős és kulturális tevékenységre, 2 millió lejt az egyházi pályázatokra, 150 ezer lejes ifjúsági alapot biztosítanak kizárólag az ifjúsági szervezetek részére.  

A vissza nem térítendő támogatásokat igénylő pályázatokhoz jóváhagyták a feltételrendszereket is, így hamarosan megjelennek a kiírások.

(közlemény)

Kovászna megye
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális