2024. február 27. keddÁkos, Bátor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Egy Škoda üzem építése van kilátásban Kolozsvár határában

 utolsó frissítés: 18:04 GMT +2, 2022. február 14.

Autópiaci értesülésekre hivatkozva írta meg a Ziarul Financiar hétfőn, hogy a Volkswagen-csoport érdekelt lenne egy kolozsvári Škoda üzem felépítésében, mi több, sajtóinformációk szerint még maga Alin Tișe, a Kolozs megyei tanács elnöke is beszélt arról nemrég, hogy egy hatalmas autóipari beruházás épülhet Magyarlóna és Gyalu községek határában.

A Ziarul Financiar szerint a Volkswagen már 2018-2019-ben is Romániát szemelte ki egy új üzem kialakítására, azonban akkor végül egy törökországi beruházás mellett döntöttek. Az autógyártó végül a koronavírus-járvány hatásai és a romániai régiós fejlesztések miatt visszakozott és visszatértek Romániába, sajtóinformációk szerint pedig a választás a Kolozsvár határában tervezett, Tetarom V. ipari telep lenne, mely közeli összeköttetésben áll majd az A3-as autópályával.

Az erdélyi városban való befektetés mellett szól, hogy Kolozsvár most már bekapcsolódott a nyugat-európai autópálya-hálózatba az A3-as, A10-es és A1-es pályák révén, ami nagyban csökkenti a logisztikai kiadásokat. Ráadásul nemrég a kormány aláírta a Kolozsvárt Nagyváraddal és Biharkeresztessel összekötő vasútvonal teljeskörű átalakításáról szóló határozatot, ami azt jelenti, hogy a javítási munkálatok végeztével jócskán megnőhet majd a vasúti közlekedés és a szállítás sebessége, ami szintén a kolozsvári befektetések mellett jelent előnyt.

A beruházásról még nincsenek hivatalos közlések, így még azt sem lehet tudni pontosan, hogy gépkocsikat, vagy csak alkatrészeket gyártanának a szóban forgó üzemnél. (ziarul financiar)

Nyitókép: Škoda Facebook-oldala

autóKolozsvárautópályaberuházás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális