2023. február 7. keddTódor, Rómeó
EUR = 4.9022 RON
USD = 4.5747 RON
HUF = 1.2474 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,339.29(0.44%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Források: Amerika készen áll rá, hogy a két legnagyobb orosz bankot is szankcionálja

 utolsó frissítés: 10:27 GMT +2, 2022. február 23.

Az amerikai elnök kedden késő este ismertette az Oroszország ellen elfogadott első szankciócsomagot, amely egyebek között két pénzintézetet, a VEB-et és az orosz védelmi ipar gerincbankját, a Promszvjazbankot (PSB) érinti. A Bloomberg úgy értesült, az amerikai kormány készen áll arra, hogy szükség esetén szankciókat vezessen be más orosz pénzintézetekkel, köztük a Sberbankkal és a VTB-vel szemben.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a VEB és a PSB felkerült az SDN listára, ami az amerikai kormány feketelistája. Az itt szereplő állampolgárok és szervezetek összes egyesült államokbeli vagyona be van fagyasztva.

A VEB az orosz gazdaság egyik legnagyobb hitelezője: hitelállománya a lízinggel együtt szeptember végén 1800 milliárd rubelt (1 euró = 89,74 rubel), vagyona pedig 3900 milliárd rubelt tett ki. A VEB számos nagyszabású beruházási projektet finanszíroz külföldön, többek között kereskedelmi bankokkal közösen szindikált hitelekben való részvételen keresztül.

Azoknak, akik figyelembe veszik az amerikai előírásokat, egy hónapjuk van arra, hogy felfüggesszék kapcsolataikat a VEB-bel és leányvállalataival.

A VEB-bel együtt a hozzá kapcsolódó negyedszáz cég azonnal szankciók alá került. Ide tartozik például a CSZKA futballklub is, amelynek 77,6 százaléka a VEB-é.

A feketelistára került másik orosz pénzintézet az állami tulajdonban lévő Promszvjazbank (PSB) és a hozzá kapcsolódó 17 vállalkozás, köztük lízingleányvállalatok, illetve két olajszállító tartályhajó, két konténerhajó és egy teherhajó.

A Promszvjazbank az orosz hadiipari szektor fő hitelezője. A finanszírozás összértéke 1500 milliárd rubel - mondta még tavaly decemberben Pjotr Fradkov, a cég vezetője (aki szervezetével együtt szintén felkerült az SDN-listára) Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott megbeszélésén. (mti)

AmerikaszankcióbankOroszországUkrajna
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac