2023. november 30. csütörtökIjon, András, Andor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Oroszország súlyos árat fizetne, ha kereskedelmi embargót vezetnének be ellene

 utolsó frissítés: 18:53 GMT +2, 2022. február 23.

A Kieli Világgazdasági Intézet (IfW) tanulmánya szerint a gázzal folytatott kereskedelem leállítása az orosz gazdasági teljesítmény közel 3 százalékos visszaesését, az olajjal folytatott kereskedelem leállítása pedig bő 1 százalékos csökkenését eredményezné. Németország és az EU számára viszont a gazdasági kár mindkét esetben rendkívül csekély lenne.

Az intézet KITE kereskedelmi modellje azt mutatja ki, hogy egy Oroszországgal szembeni kereskedelmi embargó középtávon hogyan hatna egyes termékcsoportokra. Ezek szerint a gázembargónak lennének a legsúlyosabb gazdasági következményei: Oroszország bruttó hazai terméke (GDP) 2,9 százalékkal esne vissza. Németország GDP-je ezzel szemben enyhén, 0,1 százalékkal növekedne, és az EU GDP-je is minimálisan emelkedne.

Az olajra vonatkozó kereskedelmi embargó Oroszország esetében 1,2 százalékos, Németország és az EU esetében pedig 0,1 százalékos csökkenést eredményezne a gazdasági teljesítményben. A gépekre és gépalkatrészekre vonatkozó embargó 0,5 százalékkal, a járművekre és járműalkatrészekre vonatkozó embargó pedig 0,3 százalékkal csökkentené Oroszország gazdaságát. Németország és az EU számára mindkét intézkedésnek csak minimális negatív hatásai lennének.

"Számításaink csak példaként szolgálnak, de egyértelműen azt mutatják, hogy a kereskedelmi embargó középtávú gazdasági következményei sokkal jobban sújtanák Oroszországot, mint a nyugati szövetségeseket" - mondta Hendrik Mahlkow, az IfW Kiel kereskedelmi kutatója, aki a számításokat végezte. (mti)

OroszországUkrajna
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális