2024. június 25. keddVilmos
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Áprilistól egy évig korlátozzák az energia árát Romániában

 utolsó frissítés: 12:42 GMT +2, 2022. február 25.

Az energiaválság kezelésével megbízott tárcaközi bizottság döntött azokról az új, egy évre szóló intézkedésekről, amelyek megkímélik a gazdaságot és a lakosságot a földgáz és az áram drágulásának hatásaitól - jelentette be csütörtök este a miniszterelnök.

A kormánypalotában tartott sajtónyilatkozatában Nicolae Ciucă közölte: a havi 100 kilowattóránál kevesebb áramot elhasználó háztartási fogyasztók áprilistól kilowattóránként 0,68 lejt fizetnek majd az elektromos energiáért. Az intézkedés a miniszterelnök szerint több mint 4 millió háztartást érint, és mintegy 3,62 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést.

A kis- és középvállalkozások, a közintézmények, kórházak, iskolák, óvodák, templomok, polgármesteri hivatalok, civilszervezetek számára kilowattóránként egységesen 1 lej lesz az áramtarifa. Ez az intézkedés 5,54 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést.

A kormányfő közölte, hogy a nagy ipari fogyasztók olyan állami támogatási rendszerben részesülnek, ami 20 százalékkal csökkenti az energiaköltségeiket. Az áramfogyasztók támogatását célzó intézkedések idén összesen 9,16 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést - tette hozzá.

Ciucă beszámolója szerint az évi 1200 köbméter földgáznál kevesebbet elhasználó fogyasztók számára áprilistól kilowattóránként 0,31 lejes gáztarifát állapítottak meg. A kis- és középvállalkozások, a közintézmények, kórházak, iskolák, óvodák, templomok, polgármesteri hivatalok, civilszervezetek számára kilowattóránként egységesen 0,37 lejt kell majd fizetniük, a nagy ipari fogyasztók számára pedig külön támogatási rendszert dolgoztak ki. A földgázfogyasztók támogatását célzó intézkedések év végéig 5,3 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést.

A miniszterelnök további intézkedésekről is beszámolt:

  • többletadót vezetnek be az energiakereskedelemre az árak mesterséges növelését előidéző ismételt tranzakciók visszaszorítása érdekében,
  • év végéig felfüggesztik a zöld bizonylatokat,
  • 5 százalékra korlátozzák az energiaszolgáltatók árrését.

A miniszterelnök szerint mindezeknek az intézkedéseknek az alkalmazása lehetővé teszik a lakosság és az üzleti szféra megkímélésére tett kormányzati erőfeszítések 'fenntartható' folytatását, a piaci szabályok tiszteletben tartásával. (agerpres)

földgázelektromosenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális