2024. július 25. csütörtökKristóf
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Több mint 40%-os zuhanással indított az orosz rubel hétfőn, bajban egyes orosz tulajdonú bankok

 utolsó frissítés: 12:15 GMT +2, 2022. február 28.

Több mint 40%-os eséssel indított hétfőn az orosz rubel árfolyama az amerikai dollárhoz képest azt követően, hogy a hétvégén a nyugati nagyhatalmak súlyos pénzügyi szanckiókat rendeltek el Oroszországgal és az orosz pénzügyi rendszerrel szemben. Az orosz jegybank intervenciója után az orosz fizetőeszköz némileg visszakapaszkodott.

Az árfolyamesés legfontosabb okaként azt "a pénzügyi atombombaként" emlegetett intézkedést emelik ki az elemzők, amely szerint egyes orosz bankokat ki fognak zárni a nemzetközi bankközi kommunikációs rendszerből, a SWIFT-ből. Rendkívül súlyos döntésnek tűnik, és az orosz rubel árfolyamának alakulására mindenképpen hatása lesz annak is, hogy a nyugati országok arról is döntöttek a hétvégén, befagyasztják az orosz jegybank külföldön tartott eszközeit. Ezzel az intézkedéssel azt szeretnék elérni a szankcionáló országok, hogy az Orosz Központi Bank ezeknek a forrásoknak a felhasználásával ne tudja finanszírozni a háborús tevékenységét.

Fontos viszont, hogy a SWIFT rendszerrel kapcsolatos korlátozások egyelőre nem érintik a kőolajjal- és földgázzal kapcsolatos kereskedelmi tranzakciókat, amivel egyrészt az volt a cél, hogy a szankciókkal ne okozzanak energetikai ellátási problémákat, az érem másik oldala viszont, hogy az orosz gazdaság így továbbra is hozzájut a legfontosabb bevételi forrásaihoz.

Az már előre borítékolható volt, hogy az intézkedéseknek még így is jelentős hatásai lesznek. Az orosz jegybank már vasárnap nyugalomra intette a lakosságot, mert sokan igyekeztek kivenni a pénzüket az orosz bankokból. A legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank Ausztriában székelő leányvállalatához tartozó közép-kelet-európai leánybankjainál már súlyos gondok vannak: az Európai Központi Bank arra figyelmeztet, hogy a Sberbank horvát és szlovén bankja könnyen fizetésképtelenné válhat.

A rubel zuhanására egyébként az orosz jegybank hétfőn reggel máris lépett. Az árfolyamesést azzal próbálják megállítani, hogy az eddigi 9,5%-ról drasztikus mértékben 20%-ra emelték az alapkamatot. Az intézkedés lényege, rendkívül leegyszerűsítve az, hogy az orosz pénzügyi rendszer szereplőit és a lakosságot arra serkentsék, hogy az orosz rubel külföldi valutára való átváltása helyett a pénzüket a jóval magasabb kamat miatt továbbra is tartsák az orosz nemzeti fizetőeszközben. (bbc, portfolio, digi24)

OroszországUkrajna
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac