2024. április 20. szombatTivadar
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A japán hitelminősítő öt fokozattal rontotta Oroszország besorolását

 utolsó frissítés: 12:38 GMT +2, 2022. március 04.

A JCR japán hitelminősítő pénteken drasztikusan, egyszerre öt fokozattal "B plusz"-ra rontotta Oroszország külföldi és nemzeti valutában fennálló kötelezettségeinek hosszú távú besorolását az eddigi "BBB"-ről. Ahogy a régi, úgy az új besorolás is negatív kilátást kapott.

A JCR honlapjára felkerült indoklás szerint a minősítést március 1-jén kezdték felülvizsgálni az ukrajnai események, valamint az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankciók bevezetéséről szóló döntései kapcsán.

"A pénzügyi szankciók megnehezítették Oroszország számára a devizafizetések teljesítését, ami növelte az amerikai dollárban jegyzett orosz államkötvények tőke- és kamatai késedelmes fizetésének a valószínűségét" - áll a JCR közleményében. Hozzátették, hogy hatékonyan sikerült befagyasztani az orosz jegybank külföldön, így például az amerikai jegybanknál, vagy az Európai Központi Banknál elhelyezett devizakészleteit, ami megnehezíti a nemzeti valuta védelmét és jelentősen aláássa a rubelbe vetett bizalmat. Emellett a hazai bankokból történő betétkivonás is felgyorsult, ami bankválságtól való félelmet kelt.

Ezen felül a pénzügyi szankciók további szigorítása is várható, ami szintén megnehezítheti a március közepétől esedékes devizakötvények kamatfizetését - áll a JCR leminősítésének indoklásában. (mti)

Oroszország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac