2023. február 7. keddTódor, Rómeó
EUR = 4.9022 RON
USD = 4.5747 RON
HUF = 1.2474 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,339.29(0.44%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Mezőgazdasági miniszter: nincs veszélyben a lakosság élelmiszer-ellátása

 utolsó frissítés: 14:57 GMT +2, 2022. március 07.

Nincs veszélyben a lakosság élelmiszer-ellátása - jelentette ki hétfőn Adrian Chesnoiu. A mezőgazdasági miniszter leszögezte, az ukrajnai válság következtében Magyarország, Bulgária és Szerbia korlátozza a gabonaexportot, de Románia nem.

Chesnoiu a Szociáldemokrata Párt (PSD) székházában úgy nyilatkozott, Románia hagyományosan gabonaexportáló ország, ugyanis a hazai szükségletnél több gabonát termel. A mezőgazdasági minisztérium szakértői felmérték a helyzetet, és úgy ítélték meg, hogy nincs veszélyben a lakosság élelmiszer-ellátása. A hatóságok figyelemmel követik a körülmények alakulását, beleértve a világjárványt és az energiaválságot is, és a fejlemények függvényében megfontolt döntéseket hoznak, hogy a lakosság élelmiszer-ellátása ne szenvedjen hiányt - magyarázta a miniszter.

"Az állami tartalékokban elegendő élelmiszer van ahhoz, hogy bármilyen krízist átvészeljünk" - szögezte le Chesnoiu. Azt is elmondta, az állami élelmiszerraktárakat még az ukrajnai orosz katonai agresszió előtt feltöltötték.

"Románia nincs azoknak az országoknak a helyzetében, amelyeknek gondot okoz a belső fogyasztás biztosítása. Magyarországon a választási időszak is szerepet játszik ebben, a döntéseket valamelyest a politikai logika szempontjából is értelmeznünk kell" - mondta a mezőgazdasági miniszter. (agerpres)

mezőgazdaságOroszország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális