2024. július 25. csütörtökKristóf
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A miniszterelnök kisméretű atomreaktorokról tárgyal, közben hatszász embert újraalkalmaznak a szénbányászatban

 utolsó frissítés: 17:29 GMT +2, 2022. március 09.

A kormánynak most arra kell összpontosítania, hogy mit tehet rövid távon az energiaválság kezeléséért - jelentette ki szerdán Nicolae Ciucă. A miniszterelnök szerdán reggel Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel és Răzvan Nicolescuval, az Európai Technológiai és Innovációs Intézet igazgatótanácsának tagjával együtt a kisméretű (20 MWh kapacitású) moduláris atomreaktorokat fejlesztő amerikai vállalat, a Last Energy képviselőivel tárgyalt.

A találkozóról a szerdai kormányülés elején Ciucă elmondta: kilátás van arra, hogy két éven belül a piteşti-i Mioveni intézettel együttműködve az amerikai vállalat üzembe állítsa az első reaktort, amely idővel, az eredményektől függően, képes lesz nagyobb termelésre áttérni. A cél Románia energiafüggetlenségének elérése - magyarázta.

"Addig azonban a rövid távú intézkedésekre kell összpontosítanunk, hogy kezelni tudjuk az energiaválság hatásait" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Ciucă megjegyezte, hogy kedden a kormánypártokkal, az energiaügyi minisztérium képviselőivel és az ágazat vállalatainak vezetőivel is egyeztetett az energiaválság kezeléséről. Beszámolója szerint az Oltenia Energetikai Komplexumnál viszonylag rövid időn belül lehetőség van egy újabb turbina üzembe helyezésére, ami 300 MWh-tal növelné az ország áramtermelését. A Maros megyei Radnóton elkezdett beruházás befejezéséhez szükséges munkálatok újraindításával az év végére további 210 MWh-val nőne a kitermelt árammennyiség - mutatott rá a kormányfő.

Egyeztetnek a szénalapú termelés újraindításáról

Hatszáz személyt újraalkalmaznak a szénbányászatban, ami 300 MW-tal növeli Románia energiaforrásait - jelentette be szerdán Florin Cîţu. A szenátus elnöke a sajtónak azt követően, hogy Ciucă kedden hőenergia-termelő vállalatokkal egyeztetett a szénalapú termelés újraindításáról, elmondta, az országnak alternatív energiaforrásokra van szüksége. Ehhez 600 személyt kell újraalkalmazni a szénbányászatban, és felmerült a szénimportálás lehetősége is.

Florin Cîţu szerint nem tudni még, meddig húzódik el az orosz-ukrán konfliktus okozta energiaválság. Úgy vélekedett: be kellene indítani az aranykitermelést is Verespatakon. 'Vannak ott Románia javára felhasználható altalajkincseink, meg kellene vizsgálnunk, hogy milyen feltételek mellett kezdhetnénk meg a kitermelésüket' - jelentette ki. (agerpres)

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális