2024. június 25. keddVilmos
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Nem igaz a rémhír, miszerint holnaptól 11 lejbe kerül a benzin

 utolsó frissítés: 20:38 GMT +2, 2022. március 09.

Semmi ok nincs pánikra és a töltőállomások megrohamozására, mert Románia üzemanyag-ellátása zavartalan - közölte szerdán a Facebook-oldalán az energiaügyi miniszter. Bejegyzésében Virgil Popescu arról számolt be, hogy a délután folyamán tárgyalt a Rompetrol és az OMV Petrom képviselőivel, akik arról biztosították, hogy elegendő üzemanyag-készletük van, és el tudják látni az ügyfeleiket. "Azt üzenem a romániaiaknak, hogy ne essenek pánikba és ne rohamozzák meg a töltőállomásokat!" - írta a miniszter.

A pánik azt követően tört ki, hogy a közösségi médiában elterjedt, csütörtöktől a benzinkutak 10 lej feletti áron fogják értékesíteni a benzint és a gázolajat. A hír viszont nem megalapozott, az Agerpres információi szerint a MOL egyik magyarországi kőolaj-finomítójának üzemzavara miatt üzemanyaghiány lépett fel a vállalat bizonyos töltőállomásainál, főleg a román-magyar határ közelében.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter is azt írta a közösségi médiában, hogy a pánik főleg a román-magyar határon bizonyos töltőállomásoknál tapasztalt árak miatt tört ki. "Láttam azt az indokolatlan 11 lej/literes benzinárat, és a romániaiaknak tudniuk kell, hogy a szomszédos országban, Magyarországon, árplafont vezettek be a benzin és a gázolaj árára (...). A magyarországi benzinkutak már nem tartanak éjjel-nappal nyitva, ami a határhoz közeli független benzinkutak árait is befolyásolja. Tehát a határmenti árak kivételt képeznek, és nem beszélhetünk üzemanyaghiányról. Ezért arra kérem a romániaiakat, hogy ne álljanak sorban a töltőállomásoknál, hiszen van elegendő üzemanyag, és nem azon az áron, amely rémhírként elterjedt" - írta Popescu.

A pánikhangulathoz minden bizonnyal az is hozzájárulhatott, hogy az elmúlt napokban folyamatosan emelkedtek az üzemanyagárak, az orosz-ukrán háború és a kőolaj drágulása miatt pedig valószínűleg az árak növekedése tovább fog folytatódni. (hírszerk.)

Frissítés: Ellenőrzéseket rendelt el Nicolae Ciucă miniszterelnök a töltőállomásoknál - közölte szerda este a kormányszóvivő. Dan Cărbunaru leszögezte, indokolatlan az üzemanyagok drágulása Romániában. "Az országnak elegendő üzemanyagkészlete van. (...) A kormány nem tűr el semmilyen spekulációs kísérletet" - jelentette ki a szóvivő.

üzemanyag
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális