2024. május 30. csütörtökJanka, Zsanett
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Nőttek ugyan a benzinárak csütörtökre, de indokolatlan volt a pánikvásárlás

 utolsó frissítés: 11:18 GMT +2, 2022. március 10.

Ugyan csütörtökre több romániai töltőállomásnál is jelentősen emelkedett a bezin és a gázolaj ára, a szerda délután elterjedt 10-11 lejes literenkénti árról szóló rémhírek egyértelműen megalapozatlannak bizonyultak.

Mint arról beszámoltunk, az autósok szerdán megrohamozták a töltőállomásokat, mivel a közösségi médiában terjedni kezdet az a félelem, hogy egyetlen nap alatt akár több lejjel is emelkedhet az üzemanyag ára. A pánik onnan indulhatott, hogy szerdán a belényesi MOL töltőállomás tulajdonosa 11 lejre emelte az árait, magyarázatként pedig azt fűzte hozzá a megdöbbentő áremeléshez, hogy információi szerint csütörtökön már csak 10 lej feletti nagykereskedelmi áron tud üzemanyaghoz jutni, ezért adja ilyen drágán az üzemanyagot.

A hír mellett vélhetően az elmúlt napokban tapasztalt folyamatos üzemanyagár-emelkedés is szerepet játszott abban, hogy nagyon sokan készpénznek vették az információkat, és szerda estére hatalmas sorok alakultak ki szinte minden településen a töltőállomásoknál. A kedélyeket még az sem igazán csillapította, hogy Virgil Popescu energiaügyi miniszter felhívta a figyelmet, hogy a félelmek nem megalapozottak, és az árak emelkedése főleg a MOL-ra, azon belül különösen a határmenti töltőállomásokra korlátozódik. Magyarázata szerint ugyanis a Magyarországon bevezetett ársapka miatt a MOL logisztikai nehézségekkel küzd a partnervállalatok kiszolgálása terén. Ezt egyébként Hernádi Zsolt, a MOL Csoport vezérigazgatója is megerősítette.

Csütörtökön a Kolozsvári töltőállomásoknál a következő árak mellett lehetett tankolni. Ugyan a 10-11 lejes áraktól még messze van a standard benzin és a gázolaj ára, az emelkedés az előző napokhoz képest így is fájdalmas lehet az autósoknak:

  • Lukoil 7,91 lej/literes benzinár, 7,97 lej/literes gázolajár;
  • OMV 7,98 lej/literes benzinár, 8,14 lej/literes gázolajár;
  • Petrom 7,99 lej/literes benzinár, 7,99 lej/literes gázolajár;
  • MOL 8,38 lej/literes benzinár, 8,95 lej/literes gázolajár.

Az adatokat a versenytanács által működtetett árösszehasonlító oldalról néztük, az adatokat március 10-én 0 óra 05 perckor gyűjtötte az oldal, az árak azóta némiképp változhattak. Ha tapasztaltok kiugró adatokat, írjátok meg kommentben.

A pánikvásárlás azért sem indokolt jelenleg, mert az üzemanyagelőállítás legfontosabb alapanyagának, a kőolajnak az ára csökkent az elmúlt napokban.

(hírszerk.)

üzemanyag
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális