2024. május 30. csütörtökJanka, Zsanett
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Pánikvásárlás a töltőállomásoknál: a versenytanács vizsgálatot indít

 utolsó frissítés: 11:52 GMT +2, 2022. március 10.

A Versenytanács figyelemmel kíséri az üzemanyagpiacot, és kivizsgálja azokat a helyzeteket, amikor az árak indokolatlanul, meredeken emelkednek - olvasható a hatóság csütörtöki közleményében.

A dokumentum leszögezi, versenytörvénybe ütközhet az, ha egy vállalat az általa alkalmazni tervezett árat előre bejelenti a piacon. A vállalatoknak önállóan, saját stratégiájuknak és költségeiknek megfelelően kell kialakítaniuk árpolitikájukat, a piaci magatartással kapcsolatos megállapodásokat és/vagy összehangolt lépéseket a törvény bünteti - olvasható a közleményben.

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke úgy nyilatkozott, az üzemanyagpiacon kialakult "nehéz és ingatag nemzetközi helyzetet" elsősorban az ukrajnai orosz agresszió miatt hozott gazdasági intézkedések idézték elő. "Mi ügyelünk arra, hogy egyes vállalatok ne használják ki ezt a helyzetet, egy esetleges indokolatlan áremelés ugyanis szankciókat vonhat maga után" - mondta.

Mint arról beszámoltunk, az autósok szerdán megrohamozták a töltőállomásokat, mivel a közösségi médiában terjedni kezdet az a félelem, hogy egyetlen nap alatt akár több lejjel is emelkedhet az üzemanyag ára. A pánik onnan indulhatott, hogy szerdán a belényesi MOL töltőállomás tulajdonosa 11 lejre emelte az árait, magyarázatként pedig azt fűzte hozzá a megdöbbentő áremeléshez, hogy információi szerint csütörtökön már csak 10 lej feletti nagykereskedelmi áron tud üzemanyaghoz jutni, ezért adja ilyen drágán az üzemanyagot.

A kormány bejelentette, hogy csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfő megbeszélést tart Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel, Florin Spătaru gazdasági miniszterrel, Horia Miron Constantinescuval, a Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjével, Mirela Călugăreanuval, az Adóhatóság elnökével és a Versenytanács képviselőivel.

A román hatóságok szerdán közölték, hogy nincsenek problémák az üzemanyagkészletekkel, és Romániának nincs gondja a töltőállomások ellátásával. Az árak alakulása is azt mutatja csütörtökön, hogy ugyan az elmúlt napokban tapasztalt áremelkedés továbbra is meredeken folytatódott, a 10-11 lejes benzinárról szóló rémhírek megalapozatlannak bizonyultak. (agerpres, hírszerk.) 

üzemanyag
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális