2022. július 6. szerdaCsaba
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.8088 RON
HUF = 1.2170 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,209.92(-1.28%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Kis- és középvállalkozások támogatásáról döntött a kormány

 utolsó frissítés: 12:12 GMT +2, 2022. március 17.

A kis- és közepvállalkozások 7,5 milliárd lejes támogatásáról fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány - számolt be szerdán a pénzügyminiszter. Adrian Câciu elmondta, építkezési és mezőgazdasági vállalatok, illetve a termelésben és a közvetítésben tevékenykedő cégek pályázhatnak finanszírozásért.

A kormány elindította a termelőket támogató IMM Prod programot és a Rural Invest programot is, amelyek pénzkerete összesen 4 milliárd lej. Az építkezési vállalkozások és a kis tételű önkormányzati beruházások támogatására elindították a Garant Construct programot, amellyel összesen 2,5 milliárd lejes állami hitelgaranciát nyújtanak az igénylőknek.

A szerdán elfogadott sürgősségi rendeletben szerepel a külföldi piacokra kilépni kívánó vállalkozások exporttámogatására elindított Innovation program is.

A pénzügyminisztérium közölte: a felsorolt programok keretében a vállalkozások a beruházásaikra vagy folyó költségeikre felvett banki hitelek legfeljebb 90 százalékára igényelhetnek állami garanciát, emellett pályázhatnak a meghitelezett beruházás legfeljebb 10 százalékának megfelelő vissza nem térítendő támogatásra is.

A tárca tájékoztatása szerint szerdai ülésén a kormány elfogadta a fejlesztési bankok létrehozásáról és működéséről szóló törvénytervezetet is. Adrian Câciu szerint ezek a pénzintézetek a termelési ágazatok hitelezésével segítik majd a román gazdaság fejlődését. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális