2024. június 25. keddVilmos
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A gazdaszervezetek azt akarják, hogy a mezőgazdasági miniszter is legyen tagja a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak

 utolsó frissítés: 13:39 GMT +2, 2022. március 21.

A gazdák politikai megállapodás megkötését sürgetik a parlamenti pártoktól annak érdekében, hogy a mezőgazdasági minisztert is felvegyék a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) tagjai közé. Ennek érdekében a CSAT szerkezetéről és működéséről szóló, 2002/415-ös törvény módosítását kérik a törvényhozóktól - olvasható a Gazdálkodók Ereje Egyesület vasárnap kiadott közleményében.

A törvény értelmében jelenleg a CSAT tagjai a következők: Románia elnöke, a román kormány miniszterelnöke, valamint a védelmi miniszter, a belügyminiszter, a külügyminiszter, az igazságügyi miniszter, a gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója, a Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója, a vezérkari főnök és az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

"Nem beszélhetünk hatékony élelmezésbiztonságról minden román állampolgár számára anélkül, hogy ne lennének pénzügyileg stabil agrár-élelmiszeripari termelőink, akik a legjobb körülmények között végezhetik tevékenységüket, anélkül, hogy állandóan azzal a gondolattal élnének, hogy holnap lakatot kell tenniük a gazdaság kapujára. Az ország védelme a gazdák védelmét is jelenti. Most, amikor az elkövetkező évtizedekre eldől a román agrár-élelmiszeripari ágazat sorsa, úgy gondoljuk, hogy a mezőgazdasági miniszter jelenléte szükséges a CSAT-ban" - érvel a gazdálkodókat tömörítő egyesület elnöke, Vlad Macovei.

Az egyesület ugyanakkor felkérte Klaus Johannis államfőt, hogy támogassa ezt a kezdeményezést. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális