2023. november 30. csütörtökIjon, András, Andor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

ANRE: 5-10%-kal drágul jövőre a villamosenergia a megújuló források miatt

Kudor Emese utolsó frissítés: 14:22 GMT +2, 2015. június 01.

2016-ig az ár 30-35%-kal emelkedik. Úgy tűnik, a fogyasztók zsebéből finanszírozzák a szélerőműveket és a napkollektorokat.


A megújuló energia állami támogatása jövőre várhatóan 5-10%-kal hajtja fel a villamosenergia árát – mondta el kérdésünkre Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energia Ügynökség (ANRE) vezérigazgatója. Az Országos Szélenergia Egyesület (AREE) becslése szerint az áremelés csak 4,76%-os lesz, ami 0,23%-kal növeli meg a 2012-es inflációt.

A villamosenergia árát természetesen más tényezők is befolyásolják: az elosztás, a szállítás költsége, illetve az infláció mértéke évente korrigálásra kerül, azonban a drágulás teljes mértékére vonatkozóan az intézet nem készített becslést – emelte ki az ANRE igazgatója.


De miért drágul a villamosenergia a megújuló források miatt?

Augusztus hónap folyamán az Európai Bizottság jóváhagyta Románia számára a zöldbizonylat rendszert, amelynek révén az állam támogatná a megújuló források felhasználására épülő beruházásokat. Az ANRE kidolgozta az erre vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet, és most már a kormányon van a sor, hogy azt elfogadja.

Nagy-Bege Zoltán kérdésünkre felvázolta a rendszer működését: minden megújuló energiát termelő egység a megtermelt MWh-ok után egy meghatározott számú zöldbizonylatot értékesíthet. A bizonylatok száma az alábbi táblázat szerint attól függően változik, hogy az üzem milyen erőforrásból termel.

A beruházó - költségei fedezéséhéz  - Románia zöldenergia-piacán értékesíti a bizonylatokat, az ANRE a minimális árat 27 euróban, a maximálisat pedig 55 euróban szabta meg. Emellett a megtermelt villamosenergiát a szabadpiaci áron értékesíti.

„Legtöbb esetben a bizonylatok értékesítéséből származó bevétel meghaladja a villamosenergia eladásából származó jövedelmet. Jelenleg a villamosenergia szabadpiaci ára 40-45 euró MWh-ként, az egy MWh szélenergia után járó két zöld bizonylat pedig 110 eurót ér. Vízi energiára három zöld bizonylat jár, napenergiára hat: ez már nyolc-kilencszerese az eladott villamosenergiának” – fejtette ki Nagy-Bege Zoltán. 

A hatóság a közvetített energia függvényében kiszabja a villamosenergia-forgalmazóknak, hogy mennyi zöldbizonylatot kell kötelezően megvásároljanak. „2011-re például 2012 április végéig kell felvásárolják azt a bizonylat mennyiséget, amit kiszabtunk rájuk. Ha eddig ezt nem teszik meg, akkor minden egyes fel nem vásárolt bizonylatra 110 eurós büntetést kell fizetniük” – emelte ki Nagy.

Tulajdonképpen ezeket a zöldbizonylatokat fedezi a fogyasztó a saját zsebéből, ugyanis a forgalmazók keletkezett költségeik egy részét várhatóan belekalkulálják a végső árba.

A 10 MWh-nál nagyobb vízierőművek nem részesülnek támogatásban. Tavaly a fogyasztás 30%-át megújuló forrásokból fedezték, ebből azonban körülbelül csak 2% kapna támogatást.
Akkor most 5 vagy 10 százalék?

Nagy-Bege Zoltán elmondása szerint az, hogy 5 vagy 10%-os lesz az áremelkedés, attól függ, hogy milyen beruházások valósulnak meg a következő évben. „Minél több kapacitás indul be és kezd termelni, annál több zöldbizonylat lesz a piacon. Előrejelzéseink szerint a jövő év végére 1000-1500 MW kapacitással fognak működni a megújuló energiát termelő üzemek. Attól függően, hogy ezek mikor indulnak be és mennyi energiát termelnek az év végéig, változik a zöldbizonylatok mennyisége is a piacon”.

A zöldbizonylatokat havonta utalják a beruházónak: minden hónap végén lemérik, hogy mennyi energiát termelt az adott üzem. A bizonylatokat 16 hónapon belül kell értékesíteniük, ezután azok elvesztik érvényességüket. 


Lehet fokozni: 2016-ra 30-35%-kal drágul a villamosenergia

2010 és 2030 között a megújulú kapacitások kiépítése 20 milliárd eurós költséget jelent a fogyasztóknak, 2011 és 2020 között az energia várhatóan 2,5-33 euró közti mértékben fog drágulni MWh-ként. Idén a zöldenergia 2,5 euróval drgágítja a villamosenergia végső eladási árát, a csúcs 2016-2017-re várható, amikor 30-33 euróval fogja megemelni az árat a zöldbizonylat projekt. Ezután már csökkennti kezd az ár, mivel várhatóan annyira elszaporodnak a zöldenergia-termelő egységek, hogy a bizonylatok kínálata meghaladja a keresletet.

Az állam ugyanis csak egy bizonyos határig támogatja a megújuló energiát, az arány évente növekszik. „Idén például az összfogyasztás 10%-át támogatjuk, 2020-ra az arány 20%-ra fog nőni. Ha például idén 12% lenne a termelés, akkor azt a 2%-ot már nem fogjuk támogatni. Mi csak a 10%-ra szabjuk ki a zöldbizonylat kvótát a forgalmazóknak, de 12% lesz a piacon. A kínálat tehát meg fogja haladni a keresletet: a 2% nem fog vevőre találni, az ár ennek értelmében csökkenni fog. Ez tulajdonképpen a fogyasztó javára szolgál, a termelőknek már annyira nem fog tetszeni” – magyarázta az igazgató. 


Románia megújuló energitapotenciáljának csak 50-60%-a hasznosítható gazdaságosan

Nagy-Bege Zoltán elmondása szerint annyira drága kihasználni bizonyos erőforrásokat, hogy a projektek belátható időn belül nem térülnek meg, ezért sok beruházó nem vállalja be az elkezdésüket. „Elképzelhető, hogy 5-10 éven belül annyira megdrágul az energia, hogy az értékesítés révén nagyobb bevételekre lehet szert tenni, a beruházás is rövidebb idő alatt megtérülhet, így több potenciált ki lehet majd használni. Azonban a jelenlegi árak és támogatási struktúra mellett az erőforrások csak 50-60%-a hasznosítható gazdaságosan” – fejtette ki. 


10 milliárd eurós beruházást hozhat a rendszer

Nagy-Bege Zoltán elmondása szerint rengeteg beruházó várja, hogy elinduljon a rendszer, a bankok tiszta jogi keret nélkül nem hagynak jóvá finanszírozást. Becsléseik szerint a támogatás 2020-ig 100-500 projektet hozhat, ez öt éven belül legalább 5000 MWh kapacitást és 10 milliárd eurós beruházást jelentene.

áramenergiamegújuló energiaforrásoktámogatásdrágulás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális