2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Melyik egyetemista kedvezménykártya éri meg leginkább?

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Kiélzett a verseny: a partizók kedvence a Studcard, az OmniPass kínálja a legtöbb extrát, de a nemzetközi cégek kasszáinál az ISIC-kel jár a legtöbb kedvezmény.


Saját összesítése szerint a Studcard közel 300 kedvezményt kínál összesen 2970 lej értékben. Az OmniPass honlapján eddig azt közölte: 1500 lejt spórol meg az egyetemista a kártya használatával. Valószínűleg a StudCard intenzív médiakampányának köszönhető az, hogy október 15-én megváltozott a felirat: immár 3000 lejnyi összkedvezményről tájékoztat a hírlevél.

Az ISIC nemzetközi hálózat azt emeli ki bemutatójában, hogy 28 000 diszkontot kínál 106 országban. A három kártya Romániában csak a kolozsvári piacon van mindenhol jelen, így a kincses város hallgatói számára biztosított kedvezményeken keresztül hasonlítjuk össze a kártyákat. 


Kibocsátási költség és érvényesség

A kategória győztese egyértelműen az OmniPass: a kedvezménykártyát ingyen készítik el, egy évig érvényes, de további három évre meghosszabbítható. A Studcard ezzel szemben 20 lejbe, az ISIC kártya 30 lejbe kerül, előbbi 2 évre, utóbbi 16 hónapra érvényes.

Egyedül az árnyalhatja az OmniPass lépéselőnyét, hogy csak akkor regisztrálhatnak rá az egyetemisták, ha már a Transilvania Bank ügyfelei, viszont jó hír, hogy a számlanyitás és a fenntartása is gyakorlatilag nulla költséggel bír, ha a sorban állással eltöltött időt és a járkálással amortizálódó cipőtalpat nem fejezzük ki pénzben. A vadonatúj voucher-csomagban még ingyenes internet- és mobile bankinget, valamint utazási biztosítást is kínál a pénzintézet az egyetemistáknak. 


Közlekedés

Kolozsvári szinten holtverseny alakult ki: mind a Studcard, mind az Omnipass, mind az ISIC kártyák segítségével jelentős mértékű kedvezmény igénylehető a kolozsvári RATUC tömegközlekedési vállalat járataira. Az államilag támogatott helyen tanuló egyetemisták egy vonalra ingyen, két vonalra 11,5 lejért válthatnak bérletet.

A Studcard segítségével egyes városközi járatokon 5-10 lejes kedvezményt lehet igényelni, az OmniPass az egyik nemzetközi járatokat üzemeltető vállalat útjaira biztosít 10-20%-os diszkontot, Bupadestre pedig öt alkalommal is 20%-kal olcsóbban lehet utazni. Az ISIC felmutatásával az Eurolines járatait választóknak kell 5%-kal kevesebbet fizetniük, de egyes repülőjegyek megvásárlásakor is kedvezményben részesülhetnek.Italok

Vedel az egyetemista – gondolják a menedzserek, a legszélesebb választék ugyanis vitathatatlanul ebben a kategóriában lelhető fel. A StudCard legtöbbször 1+1 akciót kínál: összesen 15 csapolt sör, 15 csésze kávé, 7 darab koktél, 4 darab rövid ital, 8 pohár forralt bor esetén fogyaszthat még egyet a vendég.

Az OmniPass is rengeteg vouchert kínál ebben a kategóriában, ezeket a sörgyárnál, klubokban lehet elfogyasztani, viszont olyan kupon is akad, mellyel ingyenesen lehet lenyomni egy felest a pultnál. A kuponok nagy többségével 1+1 akció keretében lehet kávét fogyasztani, kis túlzással az egyetemi év minden napjára jut egy kedvezménykárta. Nagy a lépéshátránya az ISIC-nek ebben a mezőnyben, csak elvétve kínál akciókat a lokálokban.Kaja

A StudCard itt is a jól bevált 1+1-es akciót húzza elő: összesen 18 darab pizza-kupon van a csomagban, de hatszor ehetünk két adag levest, négyszer töltött káposztát, kétszer pattogatott kukoricát és spagettit.

Nem mindenki akarja degeszre enni magát, inkább spórolna, gondolták az eddigi években az OmniPass vezetői, így a Studcard akcióval ellentétben inkább diszkontokat nyújtottak az egyetemistáknak megannyi kolozsvári étteremben, kebabházban, pizzériában, palacsintázóban.

A Iulius Mall szinte összes étkezdéje partnere a szervezetnek, és a kezdemények sem jelentéktelenek: 15-20%-kal kell kevesebbet fizetni a kártya felmutatásával. Az október közepén napvilágot látott új kezdeménycsomag azonban megtöri a hagyományt: a diszkont-politika kísérőjeként az OmniPass is rágyúrt a voucher-bizniszre: rengeteg szendvics+ingyen kávé, egy nagy pizza+egy kisebb típusú kedvezmény van a pakkban. 

Az ISIC-nek ebben a kategóriában csupán két partnere van Kolozsváron, ezek is gyorséttermek: a KFC és a Pizza Hut, a kedvezmény 5%-os. Az OmniPass is felzárkózóban a nemzetközileg ismert gyorséttermek tekintetében: a Subwayben lehet két szendvicset kérni egy áráért egy érvényes kártya felmutatásával. 


Szórakozás

Talán itt tesz szert a legnagyobb lépéselőnyre a StudCard: nem csak partikat szervez, hanem jó pár klubba ingyenes belépőt is biztosít. Az OmniPass kártyával 20-50%-os kedvezménnyel bulizhatnak az egyetemisták, az ISIC viszont egyáltalán nem kínál ilyen típusú kedvezményt.

A StudCarddal három alkalommal fél áron lehet billiárdozni, kétszer pedig asztaliteniszezni. A fittneszezni kívánók is 50%-kal olcsóbban sportolhatnak háromszor, sőt, a Kangoo Jumps híveii is igénybe vehetik a kedvezményt.

Az OmniPassal 60%-os kedvezménnyel lehet paintballozni, az ISIC ezzel szemben csak 25%-os diszkontot biztosít a színesgolyó-lövöldözésre. A bowling kedvelői az OmniPassal járnak jól, akárcsak a feszes izmok megszállottjai: 20%-50%-os árengedménnyel lehet edzőteremben eltölteni az időt.


Egyéb

A szépségipar, egészségügy kategóriákban is széles körű kedvezményeket lehet elérni. A Studcarddal a műkörömépítés, a fodrászat, a szemöldökszedés, a manikűr kerül három alkalommal is kevesebbe, de recept nélkül kapható gyógyszerekre is van 1+1-es kedvezmény.

Az optikai szalonokban 20%-os diszkontot lehet kapni, a fogorvosi rendelőkben ingyenes konzultációt. Az OmniPass a magánkórházakban biztosít kedvezményt a felhasználóinak, de a szemésznél és a fogorvosnál is több marad a zsebben, akárcsak a szépségszalonokban.

Öltözködésben lemarad a Studcard: az OmniPassnak és az ISIC-nek divatáruházakkal is van partnersége, de csak ez a két kártya biztosít kedvezményt egyes kolozsvári szálláshelyeken is.


Egyedi akciók


Vannak olyan „felségterületek" is, amelyeken csak egyes kártyák biztosítanak kedvezményt. A StudCard például a Cora áruházzal állapodott meg, öt alkalommal az 50 lejes vásárlás esetén, a számlán szereplő összegnél 5 lejjel kevesebbet kell pengetniük az egyetemistáknak.

Az Omnipassnak van talán a legtöbb különleges ajánlata: a háziállat-megőrzőnél 21%-os, a számítógép javítónál 50%-os, nyomtatófesték-újratöltés esetén 50%-os, sofőriskolába iratkozás esetén 15%-os kedvezményt kap a tulajdonos. Az ISIC ebben a kategóriában is a nemzetközileg ismert cégekkel fenntartott kapcsolatán keresztül tesz szert előnyre: a Microsoft, a BitDefender és az Apple termékek megvásárlásakor 7-10%-os diszkontot kap a felhasználó.

Melyiket válasszuk?

Nincs olyan kedvezménykártya, amelyet minden kategóriában győztesnek lehetne kikiáltani. A választás attól függ, ki milyen célra akarja felhasználni az igazolványt. Ha valakit csak az ingyenes tömegközlekedési bérlet érdekel és tudja, hogy a kuponok negyedét sem használná el, jó döntésnek tűnik az OmniPass, főleg abban a piaci helyzetben, amikor napról napra jobban zárkózik fel a szervezet fő versenytársához.

Akinek viszont nem elég az OmniPass, mert nem csak évente kétszer megy el bulizni és bevállalna még pár majszolást a pizzázókban, megéri a befektetés a StudCardba. Az ISIC-kel azok járnak jól, akik külföldre is utaznak, amúgy az elkészítettése nem kifizetődő egy kolozsvári hallgatónak. 


 

A cikkben szereplő kedvezményekről a szervezetek honlapján szereplő információk, valamint a kártyákhoz mellékelt idei kuponcsomagok alapján gyűjtöttünk adatokat. Elképzelhető, hogy olyan kedvezményeket is igénybe lehet venni a kártyák felmutatásával, amiket a cégek nem szerepeltetnek nyilvántartásukban, vagy hogy időközben megszakadt a kapcsolat a kedvezményt biztosító cég és a kártya kibocsátója között. Ezért azt ajánljuk, amennyiben igénybe szeretnéd venni az akciók valamelyikét, előbb érdeklődj az adott vállalkozásnál a kedvezmény érvényességéről. 

egyetemKolozsvár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális