2024. június 25. keddVilmos
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Levadásztuk a legdrágább és legolcsóbb erdélyi piacokat

szerk. utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Rég folyik a vita róla, hogy tényleg Székelyföldön-e a legdrágábbak a zöldségek, gyümölcsök. Lerántjuk a leplet: kilenc erdélyi és partiumi város piaci árait hasonlítottuk össze.


Elterjedt vélekedés, hogy Székelyföldön találhatók a legdrágább piacok az országban. Ez derült ki az Econtext tavaly ősszel készült felméréséből is, miszerint Kovászna megye vezeti a drágasági listát. A portál egy kilogramm krumpli, egy kilogramm paradicsom, és egy kilogramm káposzta árát hasonlította össze az országban, ami 8,72 lejbe került Háromszéken, a második helyen Fehér megye végzett 8,47 lejjel, Hargita megye pedig a harmadik helyen 8,45 lejjel.


<<< Tovább a Kosztkontroll oldalára! >>>

Mi most kilenc erdélyi és partiumi városban néztünk utána, átlagosan mennyibe kerülnek a termékek. Nem csak a krumpli, a paradicsom, a sárgarépa, a káposzta került be a kosárba, hanem a déli gyümölcsöket is figyeltük, sőt a tojás és a juhsajt ára is bekerült táblázatunkba. Íme a tudósítóink által lejegyzett átlagárak.

A „drágasági” rangsor összeállításánál arra törekedtünk, hogy minden piaci termék ára közel ugyanannyit nyomjon a latban, ezt a használt szorzók, vagyis a mennyiségek segítségével oldottuk meg. Az eredmény: a marosvásárhelyi November 7. negyedben található piacon fizetünk a legtöbbet a 19 terméket tartalmazó kosárért, 54 lejt, de a szatmárnémeti Szamos piac szoros „versenyben” lett második, az ottani piacon 53 lejt fizetünk ugyanezekért.

A kézdivásárhelyi zöldségpiac 51 lejjel lett harmadik, banikkal megelőzve Temesvár. A vizsgált legolcsóbb piac (44 lej) a nagyváradi Rogériusz, ez 19%-kal olcsóbb a marosvásárhelyinél.

Kíváncsiak voltunk, hogy ha olyan termékekre szűkítjük a vásárlói kosarunkat, amelyeket elvileg helyben is termelhettek, változik-e a rangsor, ám csak kisebb átrendeződés történt, továbbra is Marosvásárhely maradt az élen.

Végül, az Econtext módszerét használva egy-egy kilogramm krumpli, paradicsom és káposzta együttes árát hasonlítottuk össze, itt már Szatmárnémeti győzött, de szorosan következik Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda. 

gyümölcszöldségpiac
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális