2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Harmadával nyesi meg az autópályák költségvetését a kormány

Sz.Cs.E. utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Nemcsak utakra, oktatásra is kevesebb jut a tervezettnél, sőt, mezőgazdaságra és kultúrára is. Az egészségügy kap pluszforrásokat, na meg a titkosszolgálatok. Nő a deficitcél is. 


Bevezeti az alacsonyabb áfát a kenyérre, és kiegészíti az Első Lakás program költségvetését a kormány - ezekről a változásokról már részletesen beszámoltunk, de több másik sarokszám sem marad állandó Románia 2013-as büdzséjében. Nagyobb gazdasági növekedéssel, de nagyobb költségvetési deficittel is számolnak az év elejéhez képest - legalábbis ez derül ki a költségvetés kiegészítését előirányzó határozattervezetből, amit mai ülésén fogad el a kormány.

Eszerint 2,3%-os lesz idén az államháztartás hiánya, a hazai bruttó össztermék pedig 2,6 milliárd lejjel lesz nagyobb az előre jelzettnél. A 2013-as költségvetés bevételi oldala 1,909 milliárd lejjel, a GDP 0,3%-ának megfelelő összeggel csökken, míg a kiadási oldal 704,7 milliós lejes zsugorodást szenved el. A kormány 852 millió lejjel kevesebb bevételt remél a nyereségadóból, áfából 786,3 millió lejjel kevesebb kerülhet a számlára, míg a jövedéki adóból 460 millió lejjel apad a bejövetel.

A kormány tovább növeli személyzeti kiadásait - 61,1 millió lejjel, termékekre és szolgáltatásokra 27,2 millió lejjel, kamatokra 10,1 millió lejjel kell majd több.

A Kormányfőtitkárság költségvetése jelentősen csökken, 535 millió lejjel, de nagy megszorítást hajtanak végre a közlekedési minisztériumnál is, 953 millió lejjel visszaszorítva a büdzsét.

A költségvetés-kiegészítés nyomán a Ponta-kabinet mintegy harmadával csökkenti az Országos Autópálya-ügynökség és Nemzeti Útkezelő Hatóság költségvetését. Eszerint az eredetileg előirányzott 1,7 milliárd lejből 1,493 marad a hatóságnál. A Capital azt írja, hogy emiatt sok autópálya-projekt teljesen leállhat, a már szüneteltetett munkálatokat pedig biztosan nem kezdi újra a kormány.

Fotó: vestic.ro

Az oktatási minisztérium költségvetése 235,6 millió lejjel csökken, igaz, a tartalékalap csökkentése miatt az iskolák, óvodák, egyetem felújítására 40 millió lejjel többet szánnak, mint eredetileg.


A legnagyobb vágást a munkaügyi minisztérium kénytelen elkönyvelni: 1,1 milliárd lejjel csökken az eredetileg 30,44 milliárd lejes büdzséje. Kisebb-nagyobb nagyságrendű összeggel csökken a mezőgazdasági-, a kulturális-, a gazdasági-, az európai alapokért felelős-, valamint a sport- és ifjúsági minisztérium költségvetése, de több intézménynek: a képviselőháznak, az alkotmánybíróságnak, az audiovizuális tanácsnak, és a Nép Ügyvédjének is meg kell szorítania a nadrágszíjat.

A legnagyobb forrás-kiegészítést az egészségügyi tárca kapta: több mint egymilliárd lejjel pótolják ki az eredetileg meghatározott 8,68 milliárd lejt. Közel egymilliárd lejjel többől gazdálkodhat a vidékfejlesztési minisztérium is, de az igazságügyre, a védelemre is több jut, sőt, a titkosszolgálatok is többet kapnak.

Az év második költségvetési kiegészítését októberre tervezi a kormány.


UPDATE 19:49

A kormány keddi ülésén elfogadta a fent említett változtatásokat. 

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális