2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Mikorra készülhet el a marosvásárhelyi repülőtér? Péter Ferenc tanácselnököt kérdeztük

Kérdezett: Kicsid Attila utolsó frissítés: 17:36 GMT +2, 2018. január 18.

A Wizz Air korábban már március végére árult jegyeket a marosvásárhelyi repülőtérről. A kifutópálya addigra viszont aligha készül el.


A Translvania Repülőtéren jelenleg az építő kérésére szünetelnek az építési munkálatok január 31-ig. Vannak viszont olyan repülőjegyeket értékesítő oldalak, ahol március 25-ére már lehet jegyeket vásárolni Marosvásárhelyről Dortmundba. Reális ez a dátum, újraindulhat addig a forgalom?

Péter Ferenc: - A WizzAir nagyon régi üzleti partnere a marosvásárhelyi repülőtérnek, és több alkalommal is tárgyaltunk velük a repülőtér felújítása kapcsán, ezért elvárnánk, hogy a Marosvásárhelyt érintő döntéseikről egyeztessenek velünk, de ez sajnos nem minden esetben történik meg. Így például a márciusi Marosvásárhely-Dortmund repülőjárat kapcsán sem vették fel velünk a kapcsolatot mielőtt meghirdették a jegyek értékesítését. Tekintettel arra, hogy a tél közepén vagyunk, és annak tudatában, hogy hol tartanak most a munkálatok, kevés esélyt látok arra, hogy a Transilvania repülőtéren már március végén újrainduljanak a menetrendszerinti járatok. Erre várhatóan az év második felében kerül majd sor.

Mivel indokolja az építő vállalat a munkálatok szüneteltetését, és mitől függhet az, hogy folytatódik-e az építés január 31. után? Jelenleg mit lehet tudni?

- A kivitelező cég a kedvezőtlen időjárási feltételekre hivatkozva kérte a munkálatok felfüggesztését. A repülőtéren eddig főként földmunkálatokat végeztek, amit megnehezített, hogy az ősz csapadékos volt és meleg, így a nagy sár miatt nem lehetett ideális körülmények között dolgozni és a tervezett ütemben haladni. De ugyanígy hátráltatja a munkálatokat az is, ha fagyos a talaj, márpedig a tél közeledtével csak napok kérdése volt, hogy mikor fog megfagyni a talaj. Ezért kérte tőlünk a cég decemberben, hogy függesszük fel a munkálatokat egészen tavaszig. A megyei tanács egyelőre január végéig engedélyezte a munkálatok beszüntetését, és pár nappal a határidő lejárta előtt, az időjárás függvényében döntünk majd arról, hogy meghosszabbítjuk-e a felfüggesztést.

Az elmúlt hetekben sok bírálatot kaptunk amiatt, hogy ha ilyen meleg telünk van, miért nem folytatjuk a munkálatokat. Ennek a fő oka az, hogy egy ekkora méretű beruházásnál nem lehet napról napra változtatni a munkatervet, annak függvényében, hogy éppen süt-e a nap vagy sem. A cégtársulás több száz munkagéppel és munkással dolgozik a telepen, őket nem lehet egyik héten kirendelni, majd hazaküldeni, és aztán három nap múlva újra behívni.

A Wizz Air vezérigazgatója múlt héten Kolozsváron egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy "a Marosvásárhelyi repülőtér felújítási munkálatai túlságosan is elhúzódtak". A kivitelezés késése ronthatja a repülőtér helyzetét a társaságokkal való tárgyalások során?

- A közbeszerzési eljárások nehézkessége miatt nem tudtuk hamarabb elkezdeni a repülőtér kifutópályájának felújítását, ősszel pedig, amikor megkötöttük a kivitelezési szerződést, már előrelátható volt, hogy kevés esély van arra, hogy télig befejezzük a munkálatokat. Az ideális körülményekhez képest talán késésben vagyunk, de ismerve a hazai közbeszerzési rendszert, én úgy ítélem meg, hatékonyak voltunk, hiszen sikerült olyan átlátható módon lebonyolítanunk a nyilvános versenytárgyalást, hogy az eredményt utólag egyik pályázó se támadja meg. Ez volt a legnagyobb félelmünk, hiszen óvás esetén hosszú hónapokig elhúzódhatott volna a közbeszerzési eljárás és nagy valószínűséggel még a mai napig sem tudtuk volna aláírni a szerződést. Ami a légitársaságokkal való tárgyalásokat illeti, optimista vagyok, bízok benne, hogy ha az év első felében befejezzük a kifutópálya felújítását, akkor lesznek olyan társaságok, akik még idén indítanak járatokat Marosvásárhelyről.

Forrás: newsair.ro

A munkálatok teljes ára 53 millió lej. Jelenleg a korábbi támogatásoknak, és az elmúlt időszakban a kormánytól kapott 44 millió lejes támogatásnak is köszönhetően kijelenthetjük, hogy a reptér felújítási munkálatainak ára majdnem megvan.

- Így van, a központi költségvetésből kapott támogatás majdnem teljes egészében fedezi a költségeket. Ennek azért is örülünk, mert ez azt mutatja, hogy sikerült elérnünk, hogy a kormány is prioritásként kezelje a marosvásárhelyi repülőtér ügyét miután az itteni reptér évekig semmilyen támogatásban sem részesült. Az állami finanszírozásnak köszönhetően a repülőtér kifutópályájának felújítására szánt alapokat más munkálatokra fordíthatjuk, olyan beruházásokra, amelyekre szintén szükség van ahhoz, hogy a marosvásárhelyi repülőteret korszerűsítsük.

Amíg kormányzati támogatás nem volt, a megyei önkormányzat hitelből szerette volna megoldani a beruházási munkálatok finanszírozását. Így milyen más célokra megy el a korábban bejelentett 77 millió lejes önkormányzati hitel?

- Az önkormányzati hitel sorsáról még nem született döntés. Ezt a hitelt még 2016 végén igényeltük, de mivel az állami garanciaalap már le volt terhelve, csak 2018-re engedélyezték számunkra a kölcsön felvételét. A repülőtér munkálataival nem akartunk egy teljes évet várni, ezért 2017 elején azt a döntést hoztuk, hogy saját forrásokból fogjuk fedezni a költségeket, és emiatt minden más beruházást háttérbe szorítunk. Nagy áldozatot hoztunk, és hoztak a megyei tanács alárendeltségébe tartozó intézmények is, hiszen ez a döntés mindenki számára megszorításokat jelentett. Mivel az idei állami költségvetés szűkösnek ígérkezik, a rendelkezésünkre álló hitelkeretből fogjuk fedezni a legsürgetőbb beruházásokat. A prioritási listáról még nem hoztunk végleges döntést, így csak februárban, a megyei költségvetés elfogadásakor tudok pontos választ adni arra, hogy felhasználjuk-e a teljes hitelkeretet, és hogy pontosan mire fordítjuk ezt az összeget.

Számos repülőtér felújításon, bővítésen gondolkodik. Például a kolozsvári is. Hol fog állni a marosvásárhelyi repülőtér a régiós repterek közötti versenyben?

- Erdélyben az elmúlt években több repülőtér is látványos fejlődésen ment keresztül, miközben a marosvásárhelyi repülőtér háttérbe szorult. Igencsak komoly verseny van ezek között a repülőterek között, ezért nehéz lenne megjósolni, hogy ki hol tart majd pár év múlva. Ami a marosvásárhelyi repülőteret illeti, számunkra most az a fontos, hogy befejezzük a kifutópálya felújítását, és újra el tudjunk indítani pár menetrendszerinti járatot. Elsősorban Bukaresttel és Budapesttel szeretnénk összeköttetést teremteni, illetve pár charter járatot biztosítanánk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális