2022. szeptember 29. csütörtökMihály
EUR = 4.9479 RON
USD = 5.1794 RON
HUF = 1.1997 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 10,669.33(-0.97%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Travelminit: Már az elejétől csapatban gondolkodtunk

Kérdezett: Kicsid Attila utolsó frissítés: 15:26 GMT +2, 2018. február 14.

A szállásfoglalás Google-je szeretne lenni a kolozsvári Travelminit szállásfoglaló oldal. Mit jelent ez számukra, és hogyan építik az ehhez szükséges, ütőképes csapatot? (X)


"Még hat éves voltam, amikor a szüleim elkezdték kiadni a szobáinkat. Úgy nőttem fel, hogy középiskolás koromig nyáron folyamatosan vendégek voltak a szobáinkban és az udvaron" – kezdi mesélni Rigó Ferenc, a Travelminit egyik alapítója, amikor őt és üzlettársát, Buzogány Lászlót arra kérem, hogy beszéljenek kicsit a vállalkozásuk történetéről.

A két kolozsvári fiatal 2013-ban alapított céget, miután egy rövid projektidőszak után úgy érezték, hogy egy jó csapattal akár a régió legjobb szállásfoglalási szolgáltatását is létrehozhatnák. "Ferenc csinált egy amolyan ajánló honlapot, ahová először a szülei házát, majd a település többi vendégházát is feltöltötte. Eleinte semmit, majd csak egy minimális összeget kért a szolgáltatásért. Később működő üzleti modelleket keresett" – teszi hozzá Buzogány László, aki abban az időszakban az említett honlap elkészítésében vett részt. Cégtársak lettek, másfél évig fizetés nélkül dolgozva hoztak létre sikeres vállalkozást és egy csapatot, amelyet most nem éppen átlagos kollégákkal bővítenének.

Többször is találkoztam már azzal a közösségi médiában, hogy úgy definiáljátok magatokat, ti szeretnétek lenni a szállásfoglalás Google-je. Mit értetek ezalatt?

B.L.: Egyáltalán nem szeretnénk ezzel nagyképűnek tűnni (bár Ferenc szerint ez pont úgy hangzik), ez egy távlati cél, egy nagyon magasra tett léc, csakhogy meglegyen a megfelelő motivációnk – szerintem térjünk vissza rá, mondjuk úgy 20 év múlva. Mint tudjuk, a Google mindenféle keresések kiindulópontja, és jelen pillanatban szállást is itt keresnek a legtöbben. De előbb-utóbb eljön az az idő, amikor lesz egy olyan kitűnő szálláskereső oldal, ahol minden szállás megtalálható, könnyű rajta eligazodni, jók az árak, és egyszerűen lehet rajta foglalni is. Vannak területek, ahol már most is van egy-egy hasonló, domináns szereplő. Az ember a barátait sem a Google-ben keresi, hanem a Facebookon. Elektronikai termékekre is a legnépszerűbb webáruházban keresünk rá. Talán egy szép napon a szálláskeresésről majd mindenkinek a Travelminit ugrik be elsőre. Mi legalábbis ezen dolgozunk.

Buzogány László és Rigó Ferenc

2015-ben 400%-os, 2016-ban 300%-os növekedés volt az üzleti forgalmatokban, 2017-ben közel 3 millió euróra foglaltak nálatok szállást. Ilyen növekedéshez fel kellett építeni egy csapatot, méghozzá nagyon rövid idő alatt. Hogyan lett belőletek egy közel 20 főt foglalkoztató internetes cég?

R.F.: Már rögtön az elején nyilvánvalóvá vált az, hogy csapatban akarunk gondolkodni, mert annyira sok ötletünk van, hogy azok egyszerűen nem kivitelezhetőek csapat nélkül. Az elején persze ez kihívás volt, mert nem volt tőkénk, amiből kollégákat igazoljunk. Ezért gyakornoki pozíciókat hirdettünk meg, minimális honoráriumért, azt mondtuk: jöhetsz hozzánk segíteni a munkában, és közben te is sokat tanulhatsz. Nyilván ez egy nagyon kezdetleges állapot volt, hiszen ma már főállású kollégáink vannak, de mögötte nagyonis tudatosan ott volt, hogy ketten nem építhetünk fel egy színvonalas céget. És egyre inkább bebizonyosodott, hogy jó irány volt a csapatba fektetni.

B.L.: Mostanra már nagyon szépen kikristályosodott az is, hogy milyen típusú emberekkel szeretnénk együtt dolgozni. A legfontosabb a lelkiismeretesség, s ez nálunk annyira kizáró ok, hogy állásinterjún addig nem megyünk tovább, míg erről 100%-osan meg nem bizonyosodtunk. Persze vannak más feltételek is, mint például a Travelminit look-alike nevű mutatónk, amivel azt vizsgáljuk mennyire hasonlít a jelentkező a jelenlegi kollégákhoz, előreláthatóan mennyire fog passzolni a csapatba. Létrehoztunk egy karrieroldalt is, amellyel az a célunk, hogy kicsit megismerhessen minket az, aki csatlakozna hozzánk. Lesznek emberek, akiknek ez tetszik, akiknek ez való, ők garantáltan jól fogják érezni magukat nálunk, és lesznek olyanok is, akiknek ez már indulásból nem szimpatikus (például mert nálunk keményen kell dolgozni), de ez így van jól.

R.F.: Bármelyik cégvezetőt megkérdezed, valószínűleg azt fogja mondani, hogy a legjobb emberekkel akar együtt dolgozni. Mi azt mondjuk, nekünk kötelező a legjobb emberekkel dolgozni – persze ahhoz képest, amit a méretünkhöz viszonyítva meg tudunk engedni magunknak. Ez azért különösen fontos, mert egy olyan cégről van szó, amely nagyon fiatal még, nagyon boomol, de erős konkurenciával kell szembenéznie. Ilyen teljesítményhez átlagon felüli emberekre van szükség. Mivel ezt a növekedési ritmust szeretnénk fenntartani, sőt a továbbiakban még fokozni is, nekünk kritikus és szükséges, hogy a legjobb embereket találjuk meg. Ezért tesszük magasra a lécet, és inkább lépünk előre kevesebb emberrel, de azoknak meg kell felelniük az összes elvárásnak.

Ti a Travelminit vezetőiként mit értetek jó kollégák alatt? Milyen kritériumoknak kell megfelelniük a potenciális alkalmazottaknak?

B.L.: A lelkiismeretességen kívül fontos, hogy meg tudjunk bízni a kollégákban. Ez az alap, ez nem tanulható, valaki vagy ilyen, vagy nem ilyen. Szakmailag is vannak elvárásaink, de hisszük, hogy a szaktudás fejleszthető.

R.F.: Én annyit tennék hozzá, hogy fontos a fejlődési szándék is. A gyors növekedés miatt sok a változás, óriási a pörgés, tudni kell alkalmazkodni és tudni kell szembenézni az új helyzetekkel.

Ebben a pörgésben hogyan tudjátok megoldani azt, hogy a csapatotok mindig topon maradjon és elégedett legyen a munkahelyével?

R.F.: Ez valóban nehéz feladat, de próbáljuk a mindennapokat, a feladatokat és szervezetet úgy alakítani, hogy mindig mindenkire egyenként is jusson idő. Nem bürokratizáljuk el a céget, továbbra is kis csapatként működünk és sokat kommunikálunk a kollégákkal.

Emellett persze figyelünk arra is, hogy a jó szervezet működéséhez szükséges alapvető szabályokat betartsuk. Mostanára már jól letisztultak a feladatkörök is. Egy ember általában egy dologgal foglalkozik. A rendszerezettség és automatizmusok miatt a belső folyamatok gyorsan optimalizálhatóak, alakíthatóak, korrigálhatóak. A kollégáktól pedig kérjük a visszajelzést – például climate survey, one-to-one havi meeting – és ez sokat segít abban, hogy a jó irányba menjünk és, hogy a hibáinkat javítani tudjuk.

B.L.: Az irodánkat teleplakátoltuk viccesen tálalt, de nagyon is komoly tartalmú üzenetekkel: elvekkel, hozzáállásbeli szabályokkal, amelyek kapcsán teljesen egy hullámhosszon vagyunk Ferenccel. Az egyik plakátra például azt rajzoltuk fel, hogy egy alkalmazottnak milyen elvárásai vannak egy céggel szemben, és igyekszünk is tudatosan megfelelni ezeknek.

Az egyik ilyen elvárás a munkatársak részéről a jó fizetés. A Travelminitnél mindig igyekeztünk, hogy a méretünkhöz és a lehetőségeinkhez képest a lehető legtöbbet adjuk. Az elvünk az, hogy inkább nekünk ne maradjon, de a munkatársaink legyenek méltó módon megfizetve. Már az első naptól kezdve koncentráltunk a teljesítményarányos bérezésre, és ahogy lehetőségünk engedi, igyekszünk folyamatosan növelni a fizetéseket. Úgy gondoljuk, a Travelminit az egyik olyan cég Kolozsváron, ahol a leggyorsabban növekednek a fizetések: nem ritka, hogy ha egy kolléga megérdemli, évente kétszer-háromszor is emeljük a fizetését. Persze arra is figyelünk, hogy az emberek ne csak a pénz, hanem odafigyelés és dicséret által is legyenek értékelve. Ha valaki ügyes egy területen, akkor még több feladatot és ezzel együtt még több felelősséget bízunk rá, ami persze több juttatással is jár.

Ritka, hogy egy ekkora méretű cégnél karrierlépcső is kialakításra kerül. A plusz motiváció miatt volt fontos ez számotokra?

R.F.: Előléptetés nálunk folyamatosan van. Ha valaki a Travelminitnél dolgozik, akkor pontosan tudja, hogy milyen teljesítményre van szüksége a következő szinthez. Ezzel garantáljuk a munkatársak szakmai fejlődését. A karrierlépcső folyamatos fejlesztése egy alapvető eleme a céges kultúránknak.

B.L.:  Nálunk simán megtörténhet az, hogy valakit felveszünk gyakornokként, 3 hónap múlva már asszisztens, még 3 hónapra rá szakértő, az első év végére már koordinátor, aztán még egy év múlva már a teljes részleg menedzsereként dolgozik. Ezzel végigjárta a teljes ranglétrát, belátása lett minden folyamatba, és valószínűleg addigra teljesen egy hullámhosszra került velünk is.

Milyen részlegek, feladatkörök vannak még a cégnél?

R.F.: Leegyszerűsítve van: ügyfélkezelés, partnerkezelés, fejlesztés, marketing és adminisztráció, például pénzügy, iroda és HR.

Több érdekes kezdeményezésetek is van vállalaton belül, ilyen például a könyvklub is.

R.F.: Számunkra nagyon fontos a személyes fejlődés. Már az elejétől szakkönyvekhez fordultunk, ha kihívással találkoztunk. Hozzávetőlegesen hatan lehettünk a cégben, amikor Lacival azt mondtuk, hogy biztosítsunk ennek egy formális keretet. Így jött létre a belső könyvklubunk, amely ugyan opcionális, de majdnem mindenki részt vesz benne, és az a lényege, hogy rendszeresen olvasunk szakmai könyveket, megbeszéljük ki mit olvasott, így a gondolatok, ötletek és következtetések nem egyetlen embernél maradnak meg, hanem továbbadódnak. Ebből rengeteget tanulunk, a csapat jobb lesz, a tagok fejlődnek.

B.L.: Sok dolgot mi magunk találunk ki, de jobban szeretjük, ha a többiektől jönnek az ötletek. A kollégák a saját területeiken a mindennapi problémákat átlátják, és ők tudják a legjobban, hogy ott mit lehetne javítani, hogy összben jobb eredményeket érjünk el. Minden döntéshozatalba bevonjuk a kollégákat is, az ötleteiket minden esetben figyelembe vesszük és meg is valósítjuk, legyen szó akár folyamatok átalakításáról, új fejlesztésekről, a közös munkáról, a hangulat javításáról vagy a fizetési struktúráról.

Mi a következő lépés, mik a terveitek 2018-ra?

B.L.: Középtávon az a tervünk, hogy elsősorban Romániában a Travelminit legyen a legjobb belföldi szállásfoglaló oldal. Ehhez igazodnunk kell a helyi igényekhez, a vendégek kéréseihez, és figyelembe kell vennünk a jelenleg használt rendszereket és bevett szokásokat is. Románia sajnos eléggé le van maradva az online szállásfoglalás terén, még mindig nagyon sokan foglalnak az alapján, hogy hová ment tavaly a szomszéd, vagy hívogatják telefonon az ismert szállásokat az árak után érdeklődve. Szállásadói oldalon is van még mit fejlődni, nagyon sok helyen még mindig füzetbe jegyzik a foglalásokat. És természetesen nekünk is van még mit fejlődnünk. A fő feladatunk, hogy összekössük a régi rendszereket az újakkal, leegyszerűsítsük és meggyorsítsuk mindkét fél dolgát. A digitalizálásban látjuk mi is a jövőt, de közben ki kell taposnunk az oda vezető utat is.

Újabb csapatbővítés is várható?

R.F.: Igen. A tavalyi év szerepe a stabilizálódás és a folyamatok, részlegek megalapozása volt. Az idei évre masszív csapatbővítést tervezünk, és még erőteljesebb növekedésbe kezdünk. Össze kell kötnünk a hazai szállásokat a hazai vendégekkel és ez nagymértékű fejlesztési és tanítási feladatot is ró ránk, amihez segítségre lesz szükségünk. Bővíteni fogjuk a fejlesztési részlegünket, tapasztalt kollégákra lesz szükségünk a partnerekkel való együttműködéshez, és több körben szállásfoglalási asszisztenseket is keresünk, akik a foglalási folyamatban segítenek, elsősorban a vendégeknek. Marketing vonalon is szeretnénk szintet lépni, ehhez megintcsak kiváló szakemberekre lesz szükségünk. A megfelelő emberek megtalálása lesz valószínűleg az idei év legnagyobb kihívása számunkra.

És mi történne akkor, ha egy reggel arra ébrednétek, hogy tényleg ti lettetek a szállásfoglalás Google-je?

B.L.: Hát akkor nagyon boldogak lennénk, de valószínűleg nem nagyon érnénk rá sokat örülni, mert el lennénk foglalva a következő nagy cél, lépcső elérésével vagy kitalálásával. Talán nem is a végső cél a Cél, hanem a folyamat, ahogyan eljutunk odáig. Mi nagyon szeretjük, amit csinálunk, így ez nekünk igazából nem csak munka, hanem majdhogynem szórakozás. Gyakran előfordul viszont, hogy ki kell lépnünk a komfortzónánkból, mert valami olyat kell csinálni, amit nem annyira szeretünk vagy elsőre túl nagy falatnak tűnik, de akkor meg attól vagyunk boldogak, hogy ezzel sokat tanulunk, fejlődünk, és amit megtanultunk, az örökre a miénk marad.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális