2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Teljesen új koncepciót visz Székelyföldre az RMKT Közgazdász Vándorgyűlés

Kádár Kata Kádár Kata utolsó frissítés: 18:15 GMT +2, 2019. október 01.

Jövőképesség, helyi potenciálok, erdélyi sikeres nők és székelyföldi sport: ezek lesznek az idei, 28. kiadását megélt Közgazdász Vándorgyűlés kiemelkedő tematikái.


Jövőképesség és sikeresség címmel szervezi idén a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) évi legjelentősebb rendezvényét, a Közgazdász Vándorgyűlést. A 28. kiadására készülő konferenciát idén Csíkszeredában szervezik, október 4-6. között.

 De mit jelent a jövőképesség és hogyan viszonyul a versenyképességhez?

Gergely László–Zoltán, az RMKT alelnöke úgy magyarázta, hogy lényegében a két fogalom nem létezik egymás nélkül. „Összességében láthatjuk, hogy mindkét tényező együttesen jelen van a gazdasági szereplők életében, meghatározván és befolyásolván azok működését, fejlődését a piacon. Minden vállalat elsődleges gazdasági célkitűzése a nyereség, amelynek megvalósításához elengedhetetlen, hogy az általa kínált terméknek/szolgáltatásnak versenyképes piaci jelenléte legyen. A versenyképesség mellett minden piaci szereplő számára fontos, hogy meghatározza önmagát, tudjon funkcionálisan működni, képes legyen tartósan fenntartani önmagát. A fentiek együttes megléte mind feltételei egy sikeres és eredményes piaci jelenlétnek, de ugyanakkor a jövőképességnek is”.

Szombat délután (október 5-én) Csák János, Aczél Petra és Szántó Zoltán Oszkár Menthető-e a társadalmak jövőképessége? című plenáris előadással érkeznek a konferenciára, ami azért is külön érdekes, mivel az ő munkásságukhoz tartozik lényegében a jövőképesség, mint kutatási terület és tudományos index létrehozása.

A társadalmi jövőképesség egy új tudományág, koncepció, amely egy társadalmi entitás – legyen az ország, város, politikai szervezet, család – olyan jellemzője, amely kifejezi potenciálját, rátermettségét és alkalmasságát arra, hogy jövőbeli változásokat értelmezzen, befolyásoljon és idézzen elő, valamint hogy felkészüljön azok stratégiai kezelésére.

Induljunk ki egy nagyon egyszerű helyzetből – hozza fel a példát  Aczél Petra nyelvész, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. „Minden ember életében eljön az az idő, amikor például a családról gondolkodik. Ilyenkor az egyén tulajdonképpen a jövőjét latolgatja, de nem csak abban az értelemben, hogy mennyire lesz boldog, vagy mennyire élhet közösségben, hanem abban is, hogy mit indít el a világban és mennyire tudja biztosítani annak az egységnek a jövőjét. Tervez, szervez, és kezdi tudatosan kezelni a változásokat. Többek között ez a viselkedés, a mindannyiunk életében megjelenő jövő-nyitottság, tudományosan pedig az ókori és a mai gondolkodók kategóriái és eredményei szolgáltak alapjául annak, hogy mi egy újszerű koncepción és indexen kezdjünk el gondolkodni 2017-ben” – magyarázta a kutató.

"Az elhatározás lényegében az volt, hogy létrehozzunk egy koncepciót, amelynek a központjában ez az úgynevezett társadalmi jövőképesség áll. Ez arról szól, hogy egy adott entitás (ország, város, vagy éppen család, vállalat) milyen módon képes saját magát felkészíteni a jövőre. Nem egyszerűen a minimális túlélésre, hanem a teljes életet szolgáló, prosperáló jövőre.  Ezen a koncepción alapul a hamarosan nemzetközi színtéren is bemutatandó Társadalmi Jövőképesség Index, egy olyan mutató, amely láttatni fogja, hogy a megfelelő indikátorok alapján ma az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagállamai – szerk. megjegyzés) országok mennyire jövőképesek társadalmi értelemben”

Az index egyes országokra vonatkozóan készül, ezért számos befektető számára hasznos irányvonalakat adhat. "A ConNext 2050 projektben megalkotott index a béke, a biztonság, a kötődés, a gondoskodás és az elégedettség dimenzióiban, a geo-politika, a szocio-ökonómia, a technológia, valamint a kulturális/spirituális területek együttes, jövőt ígérő működéséről nyújthat majd képet.” − hangsúlyozta Aczél.

A legmagasabb érték majd a legműködőképesebb, a legjobb jövőképességgel rendelkező országokat emeli ki, ha a méréseket elvégzik. Aczél Petra külön felhívta a figyelmünket arra, hogy még csak most véglegesítik az index modelljét, amelynek nemzetközi bemutatása várhatóan jövő év májusában lesz.

A projekt megvalósítását nemzetközi együttműködésben végzik a BCE Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont munkatársaival, valamint a Geopolitical Futures, a Barabási Lab és a Kínai Társadalomtudományi Akadémia közreműködésével.

Aki a társadalmi jövőképességről bővebb információt igényelne, látogasson el a socialfuturing.com oldalra.

A Közgazdász Vándorgyűlés hat szekciójában arra törekszik, hogy értékeinket, helyi sikereinket, valamint lehetőségeinket feltérképezze és bemutassa. A jövőképesség és sikeresség mottóját követve szükség van arra, hogy az erdélyi és a székelyföldi vállalkozókat ösztönözzük, és egymást helyi példákkal segítsük – írják a szervezők.

A Helyi sikerek szekció is egy ilyen témakört dolgoz fel és hangsúlyt fektet majd arra, hogy a székelyföldi erőforrásokat és helyi eredményeket előtérbe helyezze.

Ugyanígy a Székelyföldi erőforrások című panel is a helyi potenciálokra összpontosít, ahová helyi vállalkozások vezetőit hívták meg. Ők azok, akik a helyi erőforrásokra alapoztak vagy alapoznának a jövőben.

Nagy újítás az eddigi konferenciákhoz képest, hogy idén külön hangsúlyt kap az ERDÉLYI NŐ. Női sikerek, sikeres nők szekciójának célja, hogy a női vállalkozói lét sikereit és buktatóit bemutassa, olyan vállalkozók segítségével, akik már több éves tapasztalattal rendelkeznek és számos hullámvölgyön átestek. A beszélgetés során szó lesz arról, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy szervezet kellőképpen felkészüljön a jövő kihívásaira, hogy képességeit és adottságait folyamatosan fejlessze, valamint időben észlelje és megfelelően értelmezze az éppen aktuális változásokat – fogalmaznak a szervezők.

A Sportgazdaságtan című szekció is izgalmasnak ígérkezik, hiszen a gazdasági és társadalmi változások eredményeként a szabadidő- és szórakozási területek jelentősége hatalmas növekedést mutatott. A sport pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel a sportlehetőségek szórakoztatnak, illetve aktív időtöltést és izgalmas szórakozási formát jelentenek. Ebben a szekcióban pedig arról lesz szó, hogy hogyan érdemes befektetni az egyre jellemzőbb és feltörekvő szabadidős „ülő” munkatársadalomban, illetve milyen szerepet kap az élsport, mint a gazdaság egyik ágazata.

A Sikeres pénzügyek szekcióról így írnak a szervezők: a meglévő üzleti modellek helyett újabb lehetőségek és gyakorlatok veszik át a helyet a szokványos pénzügyi rendszerekben, így befektetőkként és vállalkozókként különös figyelmet kell szentelnünk a jövőbeni irányzatokra. Tehát az általános pénzügyek helyett az idei Pénzügy szekció időszerű és gyakorlati kérdéseket boncolgat majd.

A Jövőképesség szekció pedig azt a témát boncolgatja majd, amelyet cikkünk elején részletesen körbejártunk Aczél Petra segítségével.

A konferencia plenáris előadói között szerepelnek továbbá: Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója; Bálint Csaba, makrógazdasági elemző; Dan Popovici, az OTP Asset Management vezérigazgatója; valamint Andy Székely, vállalkozó, coach. 

A rendezvényre előzetes regisztráció során lehetett jelentkezni, de a helyszínen is lehetőség lesz jegyeket kiváltani, szállás és étkezés nélkül.

További részletek a konferencia weboldalán és Facebook oldalán olvashatóak. 

Nyitókép: a tavalyi konferenica szervező csapata

rmktközgazdászkonferencia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális