2023. március 29. szerdaAuguszta
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.5740 RON
HUF = 1.2856 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,137.95(0.35%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Nem csak a turistáknak, a helyieknek is megmutatnák Kézdiszéket madártávlatból

Kérdezett: Kicsid Attila utolsó frissítés: 22:39 GMT +2, 2020. január 15.

Hőlégballonos repüléseket kínáló vállalkozás indult Kézdivásárhelyen. Kovács Gyula pilótával, a vállalkozás egyik alapítójával beszélgettünk. (Vállalkozói profil)


Decemberben kezdte meg a működést Kézdivásárhely legújabb turisztikai vállalata, amely hőlégballonos utakat kínál nem csak a turistáknak, hanem a helyieknek is. A vállalat egyik alapítójával, aki egyben a hőlégballon pilótája is, beszélgettünk arról, honnan jött az ötlet a felénk ritkaságszámba menő szolgáltatást nyújtó céghez, és mennyire nehéz rávenni az embereket arra, hogy kipróbálják.

Nem egy szokványos vállalkozást indítottak. Honnan jött az ötlet? Miért éppen hőlégballon?

Kovács Gyula: - Valami olyat akartunk, ami még nincs a környéken. Az egész onnan indult, hogy egy éjszaka álmodtam valamit, és reggel, miután elmeséltem a feleségemnek, mondtam neki, hogy pilóta akarok lenni. Nagyon komolyan gondoltam, kezdtem a családban beszélni róla, barátoknak mondogatni, hogy mit szeretnék. Persze volt, aki csak egyet legyintett rá, és volt, aki ugyan pozitívan állt hozzá, de annyira mégsem hitt az egészben. Az egyik barátom szeme viszont felcsillant az ötletemre, elkezdtünk oktatókat keresni, hogy elvégezhessük az iskolát.

Akkor még azt sem tudtuk, hogy miből fogjuk megvenni a hőlégballont, azt sem igazán, hogy milyet szeretnénk. Elkezdtem pályázati lehetőségek után kutakodni, és jól jött az Ingenius Hub és Kovászna Megye Tanácsa által meghirdetett EU-s forrásokból finanszírozott startup pályázat. A pályázással párhuzamosan elvégeztem az elméleti képzéseket Magyarországon, a sikeres vizsgák után pedig nekiláttunk a gyakorlati képzéseknek Kézdivásárhely és Székelyudvarhely környékén, hogy megismerjük a mikroklímákat. A gyakorlati képzés végén volt a vizsga Magyarországon, Soltvadkert mellett.

Időközben a pályázati pénzből és önrészből egy cseh gyártótól megrendeltük a ballont, aminek a szállítási ideje négy hónap volt. Európában egyébként nem sok gyártó van, és akárcsak az autóknál, a hőlégballonoknál is különböző extrákat lehet kérni, a határ tulajdonképpen a csillagos ég. Persze mi próbáltunk beleférni a pályázati pénzbe, ezeken felül még állnunk kellett egy terepjáró, egy utánfutó, valamint az iskolai képzés költségeit is.

Nem is volt kérdés, hogy Háromszéken induljon-e a vállalkozás?

- Hét évet éltünk Dániában, és amikor hazaköltöztünk, azt tapasztaltam, hogy a környéken egyre inkább fellendülőben van a turizmus. A Lonely Planet egyik cikke is első helyre tette Erdélyt, mint turisztikai desztinációt. Korábban is a turizmusban dolgoztam, ez a végzettségem is, és egy olyan lehetőségként gondoltam erre a vállalkozásra, amivel még több turistát ide tudunk vonzani.

Kézdivásárhely a hőlégballonról fotózva. Fotó: Kocsis B. János

Mit kap az, aki befizet egy ilyen repülésre? Milyen szolgáltatásaik vannak?

- Több szolgáltatást is kínálunk. Néha szoktunk meghirdetni függeszkedést, amit cégek, vagy akár események szervezői is kérhetnek. A függeszkedés abban áll, hogy három pontban kikötjük a ballont, körülbelül 30 méterig engedjük fel, a vendég a magasban körbenéz, kipróbálja a lebegés élményét. Egy óra alatt akár 30-35 embert is meg lehet reptetni függeszkedésben.

Emellett persze van a szabadrepülés, ami sokkal összetettebb és legtéri engedély is szükséges hozzá. Már előző nap megtervezem a repülést, figyelembe véve az időjárási viszonyokat, valamint ellenőrzöm, hogy a légtérben van-e valamilyen tiltás. A folyamat pedig úgy néz ki, hogy reggel kimegyünk, félóra vagy legtöbb egy óra alatt felfújjuk a ballont hideg levegővel, majd a felszállást követően körülbelül egy órás repülés következik. A hőlégballont egy földi csapat követi terepjáróval és utánfutóval, amikor leszállunk, ők segítenek összeszedni a ballont és visszavinni a vendégekkel együtt a kiindulási pontba, vagy ahová igénylik az utasok. Ez összesen három órás program tud lenni, amiből ugyan a repülés csak egy óra, de a vendégek az előkészületeknél akár bemehetnek a ballon belsejébe is. Az is érdekes látvány.

Szeretnénk fotózkodási lehetőséget is nyújtani, például esküvői rendezvényeken, de akár reklámrepülést is végrehajtunk, ha kell, bannert helyezünk a ballonra.

Mennyire könnyű az embereket rávenni arra, hogy felszálljanak egy hőlégballonra? Inkább a bátrak, a kicsit extrémebb pillanatokra vágyók jelentik a fő célcsoportot?

- Először a legtöbben ódzkodnak. Szerintem annyira nem extrém a hőlégballonos repülés, kívülről talán annak tűnik, de ha benne vagy, megnyugszol, kellemes repülés, tulajdonképpen egy séta az egész. Nekünk egyébként nem az a célunk, hogy csak azokat vigyük fel, akiknek úgymond szerepel a bakancslistájukon a hőlégballonozás kipróbálása. A helyieknek is szeretnénk megmutatni a környéket felülről. Azok számára pedig, akik nem tudnak erre pénzt áldozni, és hajlandóak beállni a földi csapatba segíteni 3-4 alkalommal, azoknak cserébe felajánlunk egy ingyen repülést. Szóval, aki igazán repülni akar velünk, annak biztos lesz rá lehetősége.  

 Kézdivásárhely a hőlégballonról fotózva. Fotó: Kocsis B. János

Egy laikus, mint amilyen én is vagyok, azt gondolná, hogy egy-egy ilyen repülésnek azért komoly költségei vannak. Mennyire megfizethető ez a szolgáltatás, illetve vállalkozóként mennyire érzi azt, hogy el tudja kérni a megfelelő árat érte?

- Mi elsősorban a költségeinkből indultunk ki. Ebből a vállalkozásból nem fogunk meggazdagodni, az a cél, hogy fenntartsuk, illetve a startupnál alkalmazott két személy fizetését megteremtsük. Korábban nézegettem a helyi és a nemzetközi árakat is. Van aki nagyon sokat kér ezért a szolgáltatásért, főleg a Skandináv országokban nagyon megkérik az árát. Mi azért nem vagyunk annyira drágák, persze a helyi embereknek valószínűleg ez is sokba kerül, viszont érdemes úgy tekinteni erre, hogy az ember élete során valószínűleg csak egy-két alkalommal próbálja ki. Mi személyenként 595 lejért áruljuk.

Hány embert tudnak egyszerre felvinni?

- Legfennebb négy személyt, de a maximális létszám a terheléstől függ, vagyis a külső hőmérséklettől és a súlytól. Ebben az időszakban négy 90 kilós személyt tudok felvinni, nyáron a magasabb külső hőmérséklet miatt ennél kevesebbet.

Tehát ha valaki felkeresi önöket, hogy kipróbálná a hőlégballonos repülést, akkor először megkérdezik az érdeklődő súlyát?

- Viccesen hangzik, de igen. Nyilván nem azt kérdezzük, hogy a vendégek közül egyenként ki hány kiló, hanem minket az érdekel, hogy összesen mekkora a súlyuk.

Hová tudna ez a vállalkozás fejlődni? Most indultak, de mik azok az esetleges távlati célok, amivel elégedettek lennének?

- Egyelőre még a felső-háromszéki medencében repülünk, majd több tapasztalattal a hátunk mögött merészkednénk erdősebb részekhez. Ha van rá igény, akkor persze bővítenénk egy újabb ballonnal.

Kézdivásárhely. Fotó: Kocsis B. János

Szokták mondani a szakemberek, hogy Székelyföldet turisztikai szempontból érdemes lenne csomagban árulni. Ez a hőlégballonos vállalkozás lehet része egy ilyen csomagnak, felkerülhet például egy szálloda kínálatába, valamilyen partneri megállapodás keretében?

- Természetesen érdekelnek az ilyen együttműködések, már tárgyalásokat is folytattunk a témában, részünkről is voltak kezdeményezések, de minket is kerestek már meg turizmusban érdekelt vállalkozások részéről. Én mindenképp látom a pozitív szinergia lehetőségét ebben, egyáltalán nem konkurenciaként kell a turisztikai szolgáltatásoknak egymásra tekinteniük. Ha esetleg megjelenne egy-két másik hőlégballon a környéken, azt gondolom, hogy abban is az együttműködési lehetőséget fogom látni.

vállalkozói profil
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális