2023. június 9. péntekFélix,Felicián
EUR = 4.9543 RON
USD = 4.6181 RON
HUF = 1.3434 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,249.96(0.59%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Hogyan készüljenek a vállalatok a koronavírus gazdasági hatásaira?

Szemlézte: Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:48 GMT +2, 2020. március 13.

A pénzügyi felkészültség is fontos, de van a vállalatvezetőknek egy még sürgősebb tennivalója.


A koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásait egyelőre lehetetlen megbecsülni, a vállalatoknak ezért érdemes felkészülniük egy komplikáltabb időszakra - javasolja a hazai piac egyik legnagyobb tanácsadó vállalata, a Sierra Quadrant. 

A tanácsadócég ajánlásai azért is megfontolandók, mert a napokban egyre több koronavírus gazdasági hatásait ecsetelő elemzés hívta fel a figyelmet arra, hogy a leginkább veszélyeztetett cégek a nem olyan erős pénzügyi háttérrel rendelkező kis- és közepes vállalkozások. Romániában, számos más országhoz hasonlóan, a KKV-k felelnek a munkahelyek döntő többségéért, ezért nem mindegy, hogy az európai gazdaságokat ért korlátozások és a hazai piacra is tovagyűrűző negatív hatások milyen szintű pénzügyi nehézségeket okoznak a kisebb cégek számára, illetve ezek a cégek mennyire lesznek felkészülve az esetleges nehézségekre. A Serra Quadrant elemzői szerint valós félelem, hogy a következő időszakban több tízezer hazai vállalatnak támadnak pénzügyi gondjai, különösen a fuvarozás, a rendezvényszervezés, a vendéglátás és a turisztikai szolgáltatások területén.

Bár pánikra semmi ok, a tanácsadócég elemzői szerint a kivárás most nem kifizetődő taktika, inkább a vállalati pénzügyek szigorúbb felügyeletére van szükség. Azt javasolják, hogy minden vállalat, amely ezt megteheti, már most hozzon létre pénzügyi tartalékokat annak érdekében, hogy a kifizetési kötelezettségeikkel kapcsolatos kihívásoknak a jövőben is eleget tudjanak tenni.

Felhívják a figyelmet, hogy a hazai piac egyik sajátossága, hogy a vállalatoknak rendkívül nagy a kitettségük a kereskedelmi láncolatokban végbemenő folyamatokkal szemben: ha egy vállalat fizetésképtelenné válik, az több másik partnerét is magával ránthatja. Ezért a Serra Quadrant elemzői szerint minden vállalkozásnak lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a pénzügyi és működési zavarok elkerüléséhez hozzák meg a szükséges átszervezési döntéseket, amelyek iparágtól függően nyilván eltérőek lehetnek.

Forrás: Pixabay

A tanácsadócég bátorítja azokat a lépéseket is, amelyekkel egy vállalat csökkenti a változó költségeit (bérleti díjak stb.), illetve "pénzzé teszi" a nem alaptevékenységéhez szükséges, másodlagos jelleggel bíró eszközeit, amelyek lehetnek berendezések, gépek, személyautók, ingatlanok stb. Megjegyzik, hogy a Kínában és Olaszországban tapasztalható termelési kiesések egyre több vállalat számára okoznak ellátási problémákat az alapanyagok terén. Az ilyen jellegű problémák kiküszöbölésére érdemes alapanyag-tartalékokat képezni, illetve, ha van lehetőség rá, érdemes diverzifikálni a beszállítókat, hogy egyetlen beszállító esetleges problémái miatt ne kelljen teljesen leállnia a vállalat tevékenységének - javasolják, majd azt is hozzáteszik, hogy a következő időszakban elengedhetetlen tevékenység lesz minden vállalat számára az ellátási láncának aktív monitorizálása.

A Sierra Quadrant elemzői szerint a következő időszak nem kedvez az esetleges tőkeemeléseknek, az elért profit újrabefektetésének, és érdemes kétszer is megfontolni az olyan vállalat működése szempontjából nem lényeges beruházásokat, amelyek személyautók vásárlására vagy például a székhely vagy egyéb épületek felújítására vonatkoznak.

Azt is javasolják, hogy a szilárd fedezetekkel, jó pénzügyi helyzettel rendelkező vállalatok forduljanak a bankokhoz, és állapodjanak meg velük olyan nehezebb időkben elérhető hitelkeretek létesítéséről, amelyek megoldást jelenthetnek a később felmerülő esetleges cash-flow problémákra.

A tanácsadócég elemzőinek a lízingszerződésekkel kapcsolatban is vannak tanácsai, szerintük azokban az esetekben, ahol erre szerződéses lehetőség nyílik, érdemes megfontolni a pénzügyi lízing lecserélését operatív lízingre. Az operatív lízing előnye, hogy a lízingelt eszközök ilyenkor nem hosszú távú kötelezettségként jelennek meg a mérlegben, így pedig javul a vállalat hitelképessége, finanszírozhatósága.

Mi a vállalatvezetők legsürgősebb tennivalója?

A pénzügyi felkészültségnél is fontosabb most a tanácsadócég szerint, hogy a vállalatok vigyázzanak az alkalmazottaikra. A vállalatok pénzügyi biztonsága ugyanis hiábavaló, ha a cégvezetők nem biztosítják az egészséges, biztonságos munkahelyi környezetet, a rugalmasságot a munkaprogramban, vagy akár az otthoni munka lehetőségét. Azt az elsőre talán felháborítónak tűnő tanácsot is megfogalmazzák, hogy a vállalatoknak, különösen a nagy tapasztalattal bíró alkalmazottaikra kell vigyázniuk, hiszen nagyon sok olyan kisebb vállalat van, ahol az ő megbetegedésük nemcsak egy nagyon jó munkaerő kiesését, hanem sok esetben az egész vállalat megbénulását eredményezheti, és nagy hatással van mindenki munkájára. 

Milyen változásokat hozhat a mostani járvány?

A vállalat szakértői szerint fel kell készülni arra is, hogy a jövőben a befektetési döntések, illetve azok finanszírozása várhatóan sokkal nagyobb korrelációt fog mutatni a piaci környezettel, illetve azzal a képességgel, hogy egy vállalat mennyire tudja elkerülni a mostanihoz hasonló kockázatokat. Arra is számítanak, hogy nagyon sok ország és vállalat újra fogja értelmezni a Kínával, valamint az olyan egyéb országokkal való kereskedelmi kapcsolatát, amelyek a mostanihoz hasonló különleges helyzetekben nehezebben elérhető partnerként jelennek meg. Ennek a változásnak Románia is a nyertesei között lehet - hívják fel a figyelmet -, ehhez viszont reformokra és infrastruktúrára van szükség.

koronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális