2023. március 29. szerdaAuguszta
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.5740 RON
HUF = 1.2856 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,137.95(0.35%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Vedd és védd a helyit! Így próbálnak túlélni a székelyföldi vállalkozások

Kádár Kata Kádár Kata utolsó frissítés: 10:56 GMT +2, 2020. április 02.

Nagyon sok cégnek nincsenek tartalékai, ezért most előre próbálják eladni a szolgáltatásaikat.


A koronavírus-járvány következményei miatt a nagy gazdasági szereplők mellett a kis- és középvállalkozások, illetve a mikrovállalkozások is jelentős veszteségekkel állnak szemben. A termelés és fogyasztás visszaesése nem csak a tevékenység végét jelentheti sokak számára, ezzel együtt számos munkahely is megszűnik: a munkaügyi tárca hétfői bejelentése szerint már 800 ezer munkáltatói szerződést függesztettek fel a járvány kezdete óta, ez a szám elérheti az 1 milliót is, mire véget ér a krízishelyzet.

Menteni a menthetőt: előre befektetni a helyi vállalkozásokba

A vállalkozások kénytelenek számos alternatív megoldást találni tevékenységük pótlására. Sokan újrapozicionálták működésüket (egészségügyi védőfelszerelés gyártásával kezdtek el foglalkozni), ráálltak az online értékesítésre (vendéglátó egységek házhoz szállítanak), vagy egyszerűen kuponokat bocsátanak ki, amikkel a túlélés reményében előre eladnak néhány szolgáltatást a vásárlóiknak.

Elsőként a sepsiszentgyörgyi Szimpla vendéglátóhely kuponjaira, azaz vouchereire lettünk figyelmesek a Facebookon. Józsi Kinga vezérigazgató megkeresésünkre elmondta, a kezdeményezés messze nem téríti meg a fix költségeket, alig pár törzsvásárló vett ilyet. Ezért most kézműves söröket szállítanak házhoz, de sajnos annak sincs túl nagy keletje. "Még megpróbáljuk hirdetni, majd meglátjuk mi lesz " - mondta.  

Forrás: Szimpla Sepsiszentgyörgy facebook oldala

A hasonló kedvezményes "előbefektetést" szorgalmazza a Harghita Business Center (HBC) Vedd, védd a helyit kezdeményezése. Lényegében olyan webes felületet hoztak létre, ahol helyi vállalkozások ajánlatait teszik közzé. Innen pedig bárki vásárolhat vouchereket, utalványokat vagy akár kedvezményes jegyeket.

„Mi hamar rájöttünk, hogy segítőkezet kell nyújtanunk, elsősorban azoknak a vállalkozóknak, akik ténylegesen bezártak, akik számára roppant nehéz a jelenlegi helyzet. Egyrészt mi is láttuk, hogy a járvány magával hozhat bizonyos mértékű gazdasági visszaesést, másrészt a helyi vállalkozók is igényelték ezt a fajta kezdeményezést” – magyarázta Szakács Paál István, a HBC vezérigazgatója.

„Olyan vendéglátóipari helyiségek, vállalkozások vesznek részt a programban, akiknek kulcsfontosságú szerepük van a helyi turizmusban, rendezvényszervezésben stb. De hogy legyen teljes a paletta, bevettük azokat is, akik némi állami támogatásban is részesülnek (színházak, múzeumok), igaz, őket nem viseli meg olyan nagy mértékben a szükségállapot” – folytatta.

Az elején felkérték a helyi legnagyobbakat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, a meghirdetés után egy nappal már 10 új vállalkozó jelentkezett – tette hozzá.

Március 30-án, valamivel a kezdés után egy héttel, már 28 vállalkozó szolgáltatásai és utalványai szerepelnek a weboldalon. Szakács Paál elmondása szerint 10 nap után körülbelül 150 vásárlás történt az oldalon keresztül, melynek összértéke körülbelül 10 ezer lejt tesz ki. További észrevétele, hogy a vásárlók átlag 70-80 lej értékben költenek. Az első nap után 3 500 lej gyűlt össze, múlt héten kedden már 9 000 lej. Azóta kisebb mértékben nőtt ez az összeg – magyarázta.  

Néhány példa a weboldalon szereplő vállalkozásokra és ajánlataikra 

„Hogy ez jó szám, vagy nem, azt nem lehet meghatározni. Nem könyveljük el sem sikerként, sem kudarcként. Mi úgy gondoljuk, hogy ez reális szám. Kérdés az, hogy ennek mekkora sikertörténete lesz. Ha bővül a lista, akkor azt úgy lehet értelmezni, hogy erre tényleg hatalmas igény van. Mert hozzáfűzném, hogy Székelyföldön nem jellemző a hasonló jellegű kezdeményezés” – tette hozzá Szakács Paál.

Kiemelte, a sikeres kezdeményezéshez mindenképpen konstruktív és jó hozzáállás kell a partner részéről is. „Az utalványokat és kedvezményeket a szolgáltató kiemelten kellene szórja a saját online felületein is, mert a célcsoportjuknak ők adnak át hiteles információt a saját termékeikről. Mi csak közvetítők vagyunk ebben a történetben” – hangsúlyozta a HBC vezetője.

A kicsiknek nincs tartalékuk

Szakács Paál szerint elsősorban azért érinti a KKV-kat és mikrovállalkozásokat a válság, mert Romániában a kezdő vállalkozók úgy indítanak céget, hogy nem rendelkeznek elegendő tartalékkal. „Ha beindul a szekér, akkor sem fektetnek figyelmet a tartalékolásra. Teljesen váratlanul érte őket ez a krízishelyzet” – ecsetelte.

Szerinte a legoptimistább forgatókönyvek szerint is még további 2-3 hónapig tart maga a krízis. A válság hatásait még jövő ilyenkor is érezni fogjuk – ez pedig szintén az optimistább forgatókönyv.

Szakács Paál egy példát is felvázolt: „a kisebb fitnesztermeket általában olyan fanatikusok vezetik, aki a sportért élnek, ez a hobbijuk és az életük is, a belépőjegyeket pedig folyamatosan visszafektetik a terembe. Az ilyen típusú vállalkozók szenvednek a legjobban jelenleg”.

Szerinte jelenleg kritikus jelentőséggel bír, hogy a vállalkozásoknak ebben a válságban is valahonnan elő kell teremteni a fix költségek (irodabér, alkalmazottak bére stb.) kifizetéséhez szükséges forrásokat. „A vállalkozások számára kardinális kérdés, hogy milyen alkalmazottai vannak. Legtöbben szeretnék megtartani őket, csak hát nekik továbbra is biztosítani kell a költségeket. Ezeket pedig elő kell teremteni valamiből. Ilyenkor a tartalékhoz kell nyúlni, de a legtöbb esetben sajnos ilyen nincs” – vázolta fel Szakács Paál István.

A HBC Udvarhelyszékre fókuszál, de igények szerint átadják a know-how-t

„Ezt a programot át fogja venni a csíkszeredai Magtár is, egy saját honlapot hoznak létre. Mi átadtuk a know-how-t, és ők ugyanezt a koncepciót folytatják. Nincs kapacitásunk lefedni az erdélyi régiókat, de nyitottak vagyunk a segítségnyújtás tekintetében, bármilyen szükséges anyagot, legyen szó akár a kommunikációs kontentről, akár magáról a koncepcióról, ingyen és bérmentve átadjuk annak, aki ezt felvállalja” – mondta el a HBC vezetője. 

koronavírusKKVhelyi termék
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális