2024. április 20. szombatTivadar
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Itt a vég a City Insurance biztosítónál? A szervizek visszautasítják az ügyfeleket, ráadásul a konkurencia is felvitte az árakat

Összeállította: Kádár Kata utolsó frissítés: 19:28 GMT +2, 2021. szeptember 17.

Szerdán tárgyaltak Románia piacvezető gépjármű-biztosítójának jövőjéről, döntés egyelőre nem született. Ha azonban elindul a csődeljárás, 3 millió személyt érinthet a döntés.


Frissítés: A Pénzügyi Felügyelet (ASF) péntek késő délután bejelentette, hogy megvonta a működési engedélyét, és fizetéképtelennek nyilvánította a City Insurance biztosítót. A biztosítótársaság a hazai kötelező gépjármű-biztosítások (RCA) piacának vezető vállalata volt.

Rossz hírünk van azoknak, akik a napokban újítanák meg a kötelező gépjármű-biztosításukat (RCA). A City Insurance piacvezető társaság most már egészen közel került a csődeljáráshoz, így fejlemények hatására a konkurens biztosítók is elkezdtek emelni az áraikon. Nem kivétel ez alól a City Insurance mellett szintén nagyon olcsónak számító Euroins sem, amely bizonyos kategóriájú autók esetében akár 600 lejjel is növelte az árait a brókerek szerint – számolt be a fejleményekről a Hotnews.

Egy név nélkül nyilatkozó biztosítási bróker adatokkal is megerősítette a fejleményeket.  Egy 2005-ös Renault Laguna biztosításának díjai a szeptember 3-i állás szerint ennyibe kerültek:

A Hotnews portál által felkeresett bróker adatai. 

Az Euroins (az RCA piacon országos szinten második legnagyobb biztosítótársaság) 6 hónapra 418,6 lejes, egy évre 813,94 lejes ajánlatot tett.

Ugyanannak a tulajdonosnak ugyanazon a napon a City Insurance ajánlata szerint 6 hónapra 444,78 lej, 12 hónapra mindössze 693,4 lej volt a kötelező gépjármű-biztosítás.

Ehhez képest a szeptember 14-i számok egészen elképesztő növekedést mutatnak főleg az olcsónak számító Euroinsnél: a 6 hónapos biztosítás csaknem 185 lejjel, az egy éves ajánlat 600 lejjel drágult. Természetesen más biztosítótársaságok is növelték az áraikat, kivételt képez a Generali, az Uniqa és az Asirom, amelyek amúgy is a legdrágábbnak számítanak a piacon.

A Hotnews portál által felkeresett bróker adatai szeptember 14-én. Az ajánlások között már nem látjuk a City Insurance számait, mert a gépjárművezető a hírek miatt külön kérte a társaság mellőzését. A bróker egyébként azt nyilatkozta, hogy nem volt számottevő különbség a City ajánlatainál. 

A City Insurance körüli problémák csúcsosodását már az is jelzi, hogy egy ideje az autójavító műhelyek is visszautasítják a társaság klienseit, azzal érvelve, hogy nem kapják meg a cégtől a javítás összegét.

A Digi24 riportere személyesen több szervízhez is ellátogatott Bukarestben, ahol sorra elutasították.

"Sajnáljuk, de nem tudunk segíteni, már nem működünk együtt a City-vel" – mondták neki, azzal érvelve, hogy bár még nincs csődeljárás a cégnél, "már nagyon közel áll hozzá", és akkor aztán "futhatnak majd a pénz után". Egy másik szerelő már egyenesen azt állította, hogy csődbe ment a cég. Az újságíró ekkor szembesítette, hogy ez még nem történt meg, de a szerelők azt mondták, hogy "nem preferálják ezt a biztosítót". 

Most zajlanak a tárgyalások a City Insurance sorsáról

Daniel Apostol, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) szóvivője még a hét elején elmondta, hogy ezen a héten zajlanak a tárgyalások a piacon belüli egyensúlytalanságok kiküszöbölése érdekében, ugyanakkor szerdán hívják össze az illetékeseket, hogy a biztosító sorsáról döntsenek. Ez azt jelenti, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint ezen a héten fizetésképtelennek nyilváníthatják a biztosítót, ekkor pedig megvonják a társaság működési engedélyét. A döntés több mint 3 millió ügyfelet érintene.  

Az ASF oldalára kattintva ugyanakkor azt láthatjuk, hogy a szerdai gyűlésen még nem született végső döntés. 

A City Insurance körüli problémák egyébként nem új keletűek, az ASF még korábban a társaság alaptőkéjének 150 millió euróval történő megemelésére szólította fel a tulajdonosokat. A hatóság azt követően kérte az alaptőke emelését, hogy a City Insurance több szabálytalanságot követett el, és nem tudott megfelelni az ügyfeleinél keletkezett káresemények rendezésével kapcsolatos kötelezettségeinek. A mostani helyzet tulajdonképpen annak köszönhető, hogy a rossz pénzügyi helyzetben lévő biztosító nem tett ennek a kérésnek eleget.  

Mit tehetünk, ha a City Insurance-nél vagyunk biztosítva?

A City-nél kötött kötelező gépjármű-biztosítás egészen a lejárati határidőig érvényes marad, ugyanakkor az ügyfelek akármikor felbonthatják a szerződést, és bármilyen következmény nélkül fordulhatnak más társasághoz – mondta a Hotnewsnak nyilatkozó biztosítási szakértő.

"Az is igaz, hogy ilyen esetben körülbelül 200 lejt veszítenek az ügyfelek, de véleményem szerint megéri ezt az összeget bevállalni, tekintettel arra, hogy milyen bizonytalanná vált a balesetek okozta károk megtérítése" – tette hozzá.

Itt azt is tudni kell, hogy bármely kötelező gépjármű-biztosítás személyi sérülés, netán halálos kimenetelű baleset esetén legfeljebb 6,07 millió euró összegű kártérítést áll, anyagi károk esetében a felső határ jelenleg 1,22 millió euró. Egy ilyen baleset következményeként pedig a bűnös járművezető biztosítója állja a másik fél kárát, ez pedig főleg akkor lehet nagy segítség, ha személyi sérüléskor a kórházi ellátást kell megtéríteni.

"Ha a biztosító nem fizet, akkor a károsultak jogosultak kártérítési pert indítani. A City esete tehát ezért ilyen bonyolult. Ha hivatalosan is elindul a csődeljárás a társaság esetében, akkor az ügyfeleket a Biztosítási Garancialap veszi át, csakhogy a jelenlegi törvények értelmében ez az intézmény nem fizethet ki 450 ezer lejnél nagyobb kártérítést” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Igazából azok járnak a legrosszabbul, akiket egy City-s ügyfél károsít meg – hívta fel a figyelmet a bróker.

Mivel a társaság fizetésképtelen, ezek a személyek kénytelenek lesznek a garanciaalapnál kártérítési igényt és külön bizonyítékokkal alátámasztott fizetési igényt benyújtani. A garanciaalap törvény általi plafonálása itt is érvényes, tehát ezek a károsultak sem kérhetnek 450 ezer lejnél nagyobb kártérítési összeget.

autóbiztosító
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális