2023. március 29. szerdaAuguszta
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.5740 RON
HUF = 1.2856 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,137.95(0.35%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Inspirál, tanít, és segít kapcsolatokat kiépíteni Kolozsvár legmenőbb munkahelye

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 13:24 GMT +2, 2016. március 09.

A kolozsvári startup ökoszisztéma volt a témája a Kreatív Kolozsvár legutóbbi estjének, ahol Vlad Craioveanu, az Impact Hub ügyvezetője is előadást tartott.


“Az Impact Hub egy olyan tér, amelyben a tehetséges emberek nem csupán egy irodát és a hozzá tartozó berendezéseket kapják meg a havidíjért cserébe, hanem olyan inspiráló környezetet is, ahol hozzájuk hasonló személyekkel kerülhetnek kapcsolatba” – kezdte előadását Vlad Craioveanu, az Impact Hub ügyvezető igazgatója a legutóbbi Kreatív Kolozsvár esten tartott előadásában. 

Craioveanu az Impact Hub bukaresti és a nemrégiben átadott kolozsvári irodájának létrehozásáról is beszélt. Elmondta, még egy reklámügynökségnél dolgozott, amikor 2010-ben néhány barátjával úgy döntöttek, hogy a munkájuk mellett valamilyen közösségépítő projektben is részt vennének. A social business, vagy közösségi vállalkozás koncepció mentén olyan társadalmi problémára megoldást nyújtó vállalkozás alapítását választották, amelynek ugyan nem célja a profitszerzés, de a bevételei által üzleti szempontból önfenntartó. 

Az ügyvezető elmondta, 2010-ben még a közösségi vállalkozások által képviselt koncepció szinte teljesen ismeretlen volt Romániában, s bár rengeteg alapítvány és egyesület működött azzal a céllal, hogy társadalmi problémákat oldjanak meg, ezeknél néhány kivételtől eltekintve nem volt megfelelő az alkalmazottak üzleti és gazdasági felkészültsége. Erre reagálva első körben olyan események szervezésébe kezdtek, amelyeken non-profit szervezeteknek segítettek üzletileg is fenntarthatóvá tenni a társadalmi projektjeiket.

Egy idő után az így épített közösség annyira naggyá vált, hogy kénytelenek voltak egy olyan állandó teret létrehozni, ahol az emberek találkozhattak és a "világmegváltó ötleteiket" is megoszthatták egymással. Rátaláltak az Impact Hub globális hálózatára, és ennek részeként először egy kis bukaresti kétszobás lakásban hoztak létre hub-ot, ahonnan később a nagy érdeklődés miatt egy 600 négyzetméteres térbe költöztek át. A bukaresti irodában jelenleg 180 aktív tagot számolnak, az elmúlt 3 és fél évben körülbelül 800 személy fordult meg náluk.

Cél, hogy a tagok minél hamarabb továbbálljanak

"Talán elsőre furcsán hangzik, de az egyik legfontosabb célkitűzésünk az, hogy segítsünk a tagjainknak minél hamarabb távozni az irodából. A hub legfontosabb feladata ugyanis, hogy az ott dolgozó kezdő vállalkozóknak vagy szabadúszóknak segítsen annyira megerősödni, hogy gyakorlatilag a vállalkozásuk mérete miatt legyenek kénytelenek saját iroda után nézni, és a saját útjukat járni" - magyarázta az Impact Hub vezetője. Hozzátette, a sikert természetesen nemcsak ennek alapján mérik, de a legfontosabb céljuk mégis az, hogy a térben dolgozók szakmailag előlépjenek. 

Az Impact Hub igazából egy ökoszisztéma, amelybe a legkülönbözőbb iparágakban dolgozó személyek járnak be dolgozni. Craioveanu szerint az az igazán izgalmas a tagjaik közt létrejövő kapcsolatokban, hogy bár mindannyian más-más vállalkozáson, projekten vagy ötleten dolgoznak, akár egymást is erősíthetik a meglátásaikkal. Rendkívüli előny emellett, hogy az Impact Hub egy olyan globálisan működő hub-hálózat része, amely 85 nagyvárosban 90 helyszínen van jelen, és körülbelül 11 ezer tagot számlál világszerte. "Ezekkel az emberekkel interakcióba lehet lépni, együtt lehet működni vagy dolgozni, akár a bukaresti vagy kolozsvári irodából is" - emelte ki.

Szándék és méretezési fázisban levő vállalkozókat keresnek

A hub elsősorban olyan projekteket szeretne vendégül látni, amelyek a "szándék", vagy a "méretezési" fázisban vannak. A szándék fázisban általában még egyetlen személyről beszélhetünk, akinek van egy jó ötlete, de abból még szinte semmit nem valósított meg. A méretezési fázisban viszont már olyan ötletekről beszélhetünk, amelyek addigra bizonyították funkcionalitásukat, létező termékkel vagy szolgáltatással rendelkeznek, viszont segítségre van szükségük egy újabb üzletág vagy akár ország piacának meghódításához.

És hogyan segítenek? Craioveanu szerint három nagy tényező van, amivel egy összetett ökoszisztémát hoznak létre:

  • ezek közül az egyik legfontosabb az infrastrukúra, amihez az irodaház mellett hozzátartoznak a berendezések is;
  • a közösség révén, amely a hub-on belül összegyűlt tagoknak köszönhetően jön létre;
  • valamint az együttműködés segítségével, és a hub által hozzáadott tartalom révén.


"Az egész ökoszisztéma úgy lett kitalálva, hogy a legegyszerűbb dolgokkal is, mint a víz vagy az üdítő, az olyan nélkülözhetetlen dolgokon át mint az internet vagy a telefon, arra törekszik, hogy az ott dolgozóknak minél könnyebbé tegye a munkát. Még a bútorzat is azon elv mentén lett elhelyezve, hogy segítse a párbeszéd, az együttműködés kialakulását a tagok között" - mondta.


Hozzátette, a hub egyik sajátossága, hogy a különböző terek kialakításánál nem egyetlen sémát követtek. "Ez azért is fontos, mert a közösségünk nagyon diverzifikált. Az IT-ban dolgozók mellett marketingesek, építészek, non-profit egyesületek alkalmazottai, és nagyon sok egyéb szakma képviselője is megjelenik nálunk. Nekik pedig eltérő igényeik vannak a terek kialakítását illetően, és mi igyekszünk mindenkinek megfelelni" - mutatott rá. Inspirál, tanít és segít kapcsolatokat kiépíteni

Vlad emellett beszélt azokról a saját szervezésű programokról, rendezvényekről és konferenciákról is, amelyek a hub tagjainak szakmai előrelépését célozzák. Elmondta, figyelmet fordítottak arra is, hogy a különböző fejlődési szakaszokban levő vállalatok számára aktuális igényekre, éppen felmerülő kérdésekre tudjanak választ nyújtani tapasztalt előadók, trénerek meghívásával. Felsorolt néhány programot is, mint például a Social Impact Awards, amely egy olyan verseny, ahol valamilyen társadalmi szempontból fontos probléma megoldása alapján díjazzák a hub tagjait. Elmondása szerint nagyon hasznosnak bizonyult az évente megrendezésre kerülő Connection konferencia is, ahová különböző iparágak képviselőit hívják meg azért, hogy a saját tevékenységi körén túl mindenki hozzátegyen valamit egy közös, nagy projekthez.

Az Impact Hub-nak saját accelerator programja is van, amely során átlagosan 30 vállalkozással dolgoznak 10 héten át annak érdekében, hogy ötletből validált prototípus, vagyis értékesítésre kész termék készüljön el a két és fél hónap alatt.

"Az Impact Hub rendezvényeit három csoportra lehet bontani. Vannak előadások, amelyeknek az a célja, hogy inspirációt nyújtsanak (Hub Talks) a tagok számára, vannak előadások, amelyek kimondottan a szakmai fejlődést célozzák (Know-how pill), illetve rendezvények, amelyeken a networkingé a főszerep. Ezekre külső meghívottak érkeznek, gyakran látunk vendégül sikeres vállalkozókat, akik egy kötetlen beszélgetés keretén belül mesélnek a tapasztalataikról, vagy arról, hogyan építették fel a vállalatukat" - fejtette ki Vlad. 

 


Mennyibe kerül?

Az Impact Hub havi 200 és 950 lej közötti összegért várja a tagok jelentkezését, havi 25, 50, 100 és korlátlan óraszámos bérlet között lehet választani. A havidíjas rendszer összeállításánál Craioveanu elmondása szerint azt is igyekeznek figyelembe venni, hogy a különböző szakmákat képviselő tagjaik munkaritmusa eltérő lehet, emellett kedvezményeket nyújtanak azoknak a csapatoknak is, amelyek nagyobb számban érdeklődnek az iroda iránt.

munka
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing