2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Székely áruházlánc Románia legnagyobb hazai kézben levő kereskedője?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 10:04 GMT +2, 2017. június 12.

A nagy szupermarketek mellett egyre nehezebb labdába rúgni, Székelyföldön viszont van, akinek sikerül.


A főként a nagy nemzetközi áruházláncok által dominált romániai kereskedelemben azért jut még hely a hazai tulajdonban levő üzletláncoknak is. Az elmúlt évben két hazai tulajdonban levő áruház üzleti forgalma is átlépte a 200 millió lejes határt, az egyik közülük ráadásul a magyar tulajdonban levő, Székelyudvarhelyről induló Merkúr Üzletlánc, amely lehet, hogy Románia legnagyobb hazai kézben levő üzletlánca - írja az Economica gazdasági portál a termene.ro, vállalatok pénzügyi adatait összegyűjtő portál által szolgáltatott adatokra hivatkozva.

A Merkúr és Szuper áruházakat működtető Elan-Trió Kft. 2015-ben 204 millió lejes üzleti forgalmat és 3,5 millió lejes veszteséget jelentett. Az Economica portálnak a vállalat által korábban nyújtott információk szerint 2016-ban az üzleti forgalmuk 45,5 millió euró volt (körülbelül 207 millió lej), ez a szám azonban még nem végleges, a tavalyi árbevétellel kapcsolatos információk ezen a héten válnak elérhetővé, és várhatóan ennél magasabbak is lesznek.

Az Elan-Trió jelenleg 4 városban, Székelyudvarhelyen, Csíszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen 12 szupermarketet, valamint 4 kiskereskedőket és vendéglátókat célzó nagykereskedelmi áruházat is működtet.

A székelyföldi áruházlánc mellett még egy Vâlcea-i székhelyű, de Bukarestben is üzleteket működtető vállalat tudott 200 millió lejnél nagyobb üzleti forgalmat bonyolítani az elmúlt évben a hazai tulajdonú élelmiszeripari kereskedők közül. Az országszerte 60 értékesítési ponttal rendelkező Annabella Kft.-nek 2016-ban 218,5 millió lejes árbevétele volt, ami 10,8%-os növekedés az előző évhez viszonyítva, a vállalat nyeresége pedig elérte a 9,2 millió lejt tavaly.

A Kaufland Csoport dominál a nagyok között

A hazai tulajdonban levő üzletláncokat persze jelentősen lekörözik a nagy, külföldi kézben levő áruházláncok, amelyeknek az üzleti forgalmában az elmúlt években jelentősen meglátszik a bérnövelő intézkedéseknek és az áfacsökkentéseknek a lakosság vásárlóerejére vonatkozó pozitív hatása. Az Economica szerint az elmúlt időszakban nemcsak az szupermarket-láncok árbevétele, hanem a profitja is jelentősen növekedett, a jelentős beruházásokat eszközlő Auchan kivételével mindenik nagy áruházlánc nyereséges volt az elmúlt évben.

Az országszerte 112 üzletet működtető, már Szovátára is megérkező Kaufland megtartotta piacvezető pozícióját. A német tulajdonú vállalat 2016-ban 9,69 milliárd lejes üzleti forgalmat (5,6%-os növekedés az előző évhez viszonyítva) és 653 millió lejes nyereséget realizált, úgy, hogy továbbra is a legtöbb, 14 ezer alkalmazottat foglalkoztató kereskedő, ezzel pedig nem csak a szektor, hanem az egész gazdaság szintjén az egyik legnagyobb munkaadónak számít.

Megtartotta második helyét a Carrefour is, amely az elmúlt évben 8,3 milliárd lejes üzleti forgalmat bonyolított, és 1,3 milliárd lejjel marad el a Kaufland mögött. A Carrefour esetében azonban azt azért meg kell jegyezni, hogy a francia kiskereskedőnek négy romániai vállalat működteti az üzleteit (a Carrefour Románia Rt., a kisebb Carrefour Marketokat működtető Artima Rt., a Supeco Investment Kft. és a Billa áruházakat működtető Columbis Operational Kft.), amelyek közül csak a hipermarketokat működtető Carrefour Rt. volt nyereséges tavaly, és generált az összesített bevételekből 5,6 milliárd lejt.

A Lidl megerősítette harmadik helyét

A német Kaufland Csoport másik hazai áruházlánca, a Lidl megerősítette 2015-ben a Metrótól megszerzett harmadik helyét. A vállalat menetelése tavaly tovább folytatódott, bár új pozíciókat nem lépett előre, a vállalat árbevétele jelentősen, mintegy 18%-kal nőtt 2015-höz viszonyítva, és elérte az 5,57 milliárd lejt. A vállalat nyeresége is jelentősen nőtt, a 2015-ös 172 millió lej után elérte 2016-ban a 217,7 millió lejt. Az alkalmazottak száma pedig eléri a 4 300 főt, tavasszal pedig bejelentették, hogy év végéig újabb 500 személyt vennének fel.

A Metro a tavalyi pénzügyi adatok szerint már a negyedik helyet is elveszítette az Auchan javára, igaz a francia hipermarketláncot az is segítette az előrelépésben, hogy átvett több Real áruházat is, pont a Metrótól. Az Auchan tavaly 4,89 milliárd lejes árbevételt jelentett, ami 10%-os növekedés az előző évhez viszonyítva. A vállalat viszont, ahogy azt korábban is megjegyeztük, veszteséges volt az elmúlt évben, 23,9 millió lejes mínusszal zárta 2016-ot.

Az öt legnagyobb áruház közül csupán a Metro árbevétele csökkent a tavaly, 4,49 milliárd lejről 4,35 milliárd lejre. Cserébe viszont nőtt a vállalat nyereségessége, a tavalyi profit 103 millió lej volt a 2015-ös 35,4 millióval szemben. A Metrót viszont nagyon megközelítette a nemrég ">Kolozsváron is üzletet nyitó Mega Image, amely a 2015-ös 3,56 milliárdhoz képest 2016-ra jelentősen, 4,32 milliárdra növelte üzleti forgalmát.

Kaufland
Create your own infographics
MetroSzékelyudvarhelyAuchanLidlCarrefourKaufland
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing