2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Szerintetek melyik Románia legértékesebb brandje idén?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 12:03 GMT +2, 2018. július 17.

A kereskedelmi vállalatok, a pénzügyi társaságok, na és egy autógyártó tarolnak az idei Brand Finance összeállításban.


Ebben az évben is a Dacia a legértékesebb romániai brand a Brand Finance értékelése szerint. Az idén is elkészített, 50 legerősebb romániai brandet bemutató összeállításból az derül ki, hogy a hazai kereskedelmi vállalatok és a pénzügyi szolgáltatók a legjobbak a brandépítésben. Az is érdekes adat, hogy csak az elmúlt 29 évben alapított vállalatok által tulajdonolt brandek értéke már a 2 milliárd eurót súrolja.

A tanácsadó és brandértékelő vállalat egy ideje már nem csak a nagy globális brandekkel, vagy éppen a királyi családdal foglalkozik, hanem az egyes országok brandjeinek értékét is felbecsüli. Így most már a világ egyik leghíresebb ezzel foglalkozó vállalata is megerősíti, ami azért sejthető volt, hogy a legértékesebb romániai brand jelenleg a Dacia.

A legnagyobb romániai vállalat, az Automobile Dacia így tulajdonképpen egy rendkívül értékes brandnek a tulajdonosa is. A Dacia brand értéke ugyanis a tanácsadócég becslése szerint meghaladja az egymilliárd eurót. Pontosabban, míg 2017-ben 1,216 milliárdra becsülték a Dacia autóbrand értékét, 2018-ban ez a szám 1,234 milliárd euróra emelkedett. És ha az alábbi táblázat adatait nézzük, akkor nyilvánvaló, hogy az első hely nem fog veszélybe kerülni egyhamar. A teljes, 50-es listát itt találjátok.

A Dacia egyébként azon kevés romániai brandek egyike, amely a Brand Finance nemzetközi listáin is szerepel. A szintén 2018-ban kiadott Brand Finance Auto 100-as listáján a román autóbrand a 60. helyet foglalja el.

A Brand Finance szakértői az elemzésben azt is kiemelik, hogy a legjelentősebb romániai brandek értéke kétszer olyan erős ütemben növekedik, mint a gazdaság egésze. Az 50 legértékesebb romániai brand együttes értéke már 4,3 milliárd euró, ami 14%-os növekedésnek felel meg az előző évben kiadott számokhoz viszonyítva. Mivel a román gazdaság tavaly 7%-os gazdasági növekedést mutatott, az elemzést készítők rámutatnak, hogy azok a brandek tudnak csak igazán sikeresek lenni, amelyek jelentősen meghaladják a gazdaság egészének teljesítményét.

Az első tízben az előző évhez viszonyítva nem történt jelentős helycsere, de a második eMAG és a harmadik Dedeman brandértéke is nagyot nőtt. Előbbi brand már 458 millió euróba, utóbbi 303 millió euróba kerülne. Negyedik a Petrom 194 millió euróval, ötödik az Digi / RCS&RDS 185 millió euróval, hatodik a Banca Transilvania 148 millió euróval, hetedik pedig a Bitdefender 118 millió euróval.

A tavalyi listához képest a BCR két helyet csúszott vissza, így most már "csak" a 10. helyen áll (a BCR brandje tavaly még 111 millió eurót ért, most már 91 millió eurót), így a BRD és az Electrica is előrelépett a listán, előbbi brandje 111 millió eurót, utóbbié 110 millió eurót ér.

Az elemzés szerzői a Digi brand 24%-os növekedésére hívják fel a figyelmet. Szerintük a nagyváradi alapítású vállalat jelenlegi bevételei, valamint a brand széleskörű, több országban való megjelenésének köszönhetően akár az is elképzelhető, hogy ebben a növekedési ritmusban egyre inkább globálisan is értékelhető branddel lesz gazdagabb hamarosan az ország.

Szintén nagy növekedési potenciált látnak a szerzők a legértékesebb romániai technológiai brandben, a Bitdefenderben. A Brand Finance szerint nem csak arról van szó, hogy a nemzetközi értékelések szerint is az egyik legjobb vírusírtó megoldást adja a piacnak, hanem egy nemrég zajló tranzakció alapján (amikor egy kisebb részt megvásároltak a vállalatból nemzetközi befektetők) 600 millió dollárra értékelték a vállalat egészét.

Új és régi brandek egyenlő arányban

Az elmúlt 28 évben romániai vállalkozók által létrehozott brandek uralják a lista több mint felét. A nagy múltú romániai brandek közül viszont több is szomorú visszaesésben van az évente megjelenő listán, ilyen például a TVR brand, amely idén már csak az utolsó előtti helyen szerepel, és mindössze 15 millió eurót ér. A Brand Finence nemcsak a köztévé gazdasági visszaesésével, hanem a műsorszolgáltatói relevanciájának csökkenésével is magyarázza a brand elértéktelenedését.

Az idei listáról az Azomureş és a Siveco brand esett ki, helyüket a Dona gyógyszertárlánc és az Asirom biztosító vette át a 46. és a 48. helyen.

Hogyan számolják egy brand értékét?

A Brand Finance a brandek értékelésekor az angolul royalty reliefnek nevezett módszertan alapján értékeli a brandeket. Azt veszik figyelembe, hogy az adott brand használata mekkora jövedelmet hozhat a jövőben az azt tulajdonló társaságnak, illetve milyen licenszdíjat kaphatna a brandért a tulajdonos, ha azt értékesítené a szabadpiacon. De akit részletesebben érdekel egy brand értékének számítási módja, az elolvashatja az itt letölthető tanulmányból.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing