2022. szeptember 29. csütörtökMihály
EUR = 4.9479 RON
USD = 5.1794 RON
HUF = 1.1997 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 10,669.33(-0.97%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Kétszer annyi időt fordít vásárlásra egy német, mint egy romániai

Ambrus István utolsó frissítés: 15:12 GMT +2, 2018. december 06.

Ennek nem önmagában csak a két ország közötti jövedelmi különbség az oka.


Egy romániai lakos átlagosan napi 17 percet tölt vásárlással és az alapvetőbbnek tekinthető személyes szolgáltatások (orvos, fodrász) beszerzésével. Az Eurostat összesítése szerint ez messze a legkevesebb idő a többi vizsgált EU-s országhoz viszonyítva. Ahogy az alábbi ábra is mutatja, vásárlásra és szolgáltatások igénybevételére messze a németek fordítják a legtöb időt, 35 percet. A németeket a britek és a hollandok követik, esetükben az ilyen tevékenységekre eltöltött idő 30 percre tehető. Romániát még Szerbia is megelőzi:

A témával az Adevărul is foglalkozott. Ők annak akartak utánajárni, hogy mi okozza a nagy különbséget Európa fejlettebb fele és a romániaiak között. A lap által megszólaltatott közgazdász, Bogdan Glăvan szerint a nagy különbségre két magyarázat is van. Egyrészt, a fejlettebb országok polgárainak sokkal több a szabadidejük, amit vásárlásra fordíthatnak, nem "hívogatják őket a munkahelyükről" sem a munkaidő letelte után, sem hétvégéken. Ezzel szemben Romániában az alkalmazottak az alacsonyabb jövedelmek miatt többet dolgoznak, este és hétvégéken is túlóráznak. "Minél nagyobb az életszínvonal, annál több szabadideje van a dolgozóknak" - magyarázza a közgazdász.

A szakértő szerint a másik ők egyértelműen az lehet, hogy a romániaiak jövedelme alacsonyabb, és mivel kevesebbet tudnak így költeni, értelemszerűen vásárlásra is kevesebb időt fordítanak.

A online kereskedelem mindent felboríthat

A vásárlásra fordított idő ugyanakkor az új értékesítési formák megjelenése miatt drasztikusan csökken. A fogyasztók egyre nagyobb tömege választja az elektronikus vásárlást, és ezt elsősorban nem csak bizonyos termékek jutányosabb ára miatt teszik, hanem időspórlás céljával is. És egyre inkább úgy tűnik, hogy ennek a folyamatnak a vállalatok is nagyon örülhetnek, hiszen az internet elterjedésével az online pénzforgalom egyre nagyobb, egyes becslések szerint három éven belül világszinten 4,5 billió dollár értékű kereskedelem zajlik majd a világhálón.

Az online kereskedelem erősödése Romániában is rendkívül erőteljes. A Capital összesítése szerint hazai vásárlók 2,5 milliárd eurót költöttek internetes vásárlásra 2017-ben, a tranzakciók átlagértéke 60 euró körüli volt. Ami az internetfelhasználó romániai vásárlókat illeti, már 61%-uk választja az internetes vásárlást, míg 34%-uk elmegy az üzletekbe, és offline szerzi be a kiszemelt termékeket. Ami a legnépszerűbb Romániában fogyó árucikkeket illeti, nem meglepő módon az okostelefonoknak, a számítógépeknek és egyéb tartozékoknak, a ruházati termékeknek és az otthoni dekorációs tárgyaknak van a legnagyobb keletje online. 

Téved, aki azt gondolja, hogy a fiatalok költik a legtöbbet online

Legtöbbet az X generáció, az 1966 és 1981 között születettek költenek online, őket a millenials, az Y generáció követi, amelybe az 1982 és 2001 közt születtek tartoznak. Ez azért is van így, mert az X generáció tagjai nagyobb arányban rendelkeznek munkahellyel, így 20%-kal több pénzt is tudnak fordítani vásárlásra. Egy erre vonatkozó 2018-as kimutatás szerint 3 év múlva az online lebonyolított kereskedelem összértéke világszinten eléri a 4,5 billió dollárt évente, ami több mint kétszerese a 2017-es 2,2 billió dolláros értéknek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing