2024. május 30. csütörtökJanka, Zsanett
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A Világ Legértékesebb Sportcsapatai

(X) utolsó frissítés: 09:49 GMT +2, 2021. április 13.

A 2020-as évben a világ 10 legértékesebb csapata közül 7 klub is valamelyik amerikai ligában szerepelt. (X)


A sport hihetetlen mennyiségű összegeket mozgat meg világszerte. Legyen szó akár a futballról, vagy éppen a teniszről, golfról, az egyes játékosok és csapatok a sporton felül már márkaként, esetenként pedig befektetésként is jelen vannak.

Ennek megfelelően nem véletlen, hogy a legnagyobb bevételeket az amerikai sportok egy-egy csapata tudhatja magáénak. A 2020-as évben pedig a világ 10 legértékesebb csapata közül 7 klub is valamelyik amerikai ligában szerepelt.

Ennek megfelelően íme a világ 10 legértékesebb sportcsapata, gazdasági szempontból:

  1. Dallas Cowboys (NFL)
    A Cowboys Amerika csapataként híresült el még a hatvanas, korai hetvenes években. Nem jelzi ezt másként a csapat címere sem, mivel Amerika és Texas Állam legfényesebb csillaga ragyog a játékosok sisakján, valamint mezén. A csapat 1989 óta Jerry Jones tulajdonában van, aki rövid időn belül épített egy sikeres márkát. A csapat 1992, 93 és 96-ban is Super Bowl győzelmet szerzett, viszont az ezredforduló óta nem tudott maradandót alkotni a csapat. Ettől függetlenül a Dallas Cowboys 5.5 milliárd amerikai dollárt ér, valamint évről évre a legértékesebb sportcsapatok között tartható számon.
  2. New York Yankees (MLB)
    Az amerikai futball minden mennyiségben uralja a sportokat az Államokban, viszont Amerika legrégebbi sportja, a baseball, valamint a világ talán legismertebb sportcsapata a New York Yankees néha eredmények, MLB győzelmek nélkül is a világ legértékesebb sportcsapatainak az egyike. Az MLB rekordbajnok a 20-ik század legsikeresebb csapatai közé tartozik, hiszen a 27 MLB bajnoki címből mindössze 4-et nyertek az előző 21 évben. A legutolsót pedig 2009-ben. A múlt viszont erősen meghatározza a Yankees szerepét a sport világában. A csapat már 1973 óta a Steinbrenner család tulajdonában van és 2020-ban 5 milliárd amerikai dollárra tagsálták a “Jenkiket”.
  3. New York Knicks (NBA)
    A listát a következő hihetetlenül népszerű liga az NBA, vagyis a nemzeti kosárlabda liga követi. Azon belül is egy újabb new york-i csapat, a Knicks. Ez nem véletlen, hiszen New York City a gazdaság és kereskedelem mellett az Egyesült Államok egyik kulturális központja is, amibe beletartozik  az ország sportkultúrája is. A Knicks még akkor is az egyik legnépszerűbb és legvonzóbb egyesület, ha épp nem is teljesítenek a legjobban a bajnokságban. A csapat bevételét jelentősen befolyásolják a különböző new york-i marketing kampányok, valamint a manhattan-i elhelyezkedése is. A mindössze 2 NBA bajnoki címmel rendelkező Knicks értéke viszont így is 4.4 milliárd amerikai dollár. 

A 4-ik és az 5-ik helyen is 1-1 NBA kosárcsapat szerepel, méghozzá az NBA rekordbajnok Los Angeles Lakers, valamint az utóbbi évek legnépszerűbb és legerősebb csapata a Golden State Warriors szerepében. Amíg az előbbi 4.4, addig az utóbbi 4.3 milliárd amerikai dollár értékre tehető. A dollár milliárdok mellett a Lakers napjainkig 17, a Warriors pedig 6 NBA bajnoki címet gyűjtve tartozik az amerikai kosárliga legeredményesebb és legértékesebb csapatai közé.

A világ 10 legértékesebb csapatai közé ezután még további kettő amerikai csapat tartozik a New England Patriots, valamint a New York Giants szerepében. Ezen felül három európai csapat is felkerült még a legértékesebb egyesületek listájára, viszont meglepetések itt sem érik a sport rajongókat.

2020-ban a világ 6-ik legértékesebb csapata a Real Madrid volt a maga 4.24 milliárd dollár értékével. A Bajnokok Ligája rekordbajnok nem csupán egy focicsapat, hiszen világ egyik legmeghatározóbb márkái között is számon tartható. Csakúgy, mint a nagy rivális Barcelona a maga 4.02, valamint a Manchester United 3.81 milliárd dollárnyi értékével. 

Azonban a csapatok bevétele és értéke, mint ahogy a new yorki csapatoknál is jól látható, nem feltétlenül jelent győzelmeket, vagy éppen egy sikeresnek mondható szezont. A turizmus, valamint a globális marketing nagyban befolyásolja az egyesületek értékét, még akkor is, ha nem teljesítenek jól.

Sportfogadás szempontjából is érdekesek lehetnek ezek az egyesületek a szorzók és esélyek szempontjából. A különböző online sportfogadó oldalak számos statisztikai adatot is szolgáltatnak a különböző sportfogadási lehetőségek mellett annak érdekében, hogy az egyes csapatok gazdasági helyzete ne tévessze meg a játékosokat.

sport
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing