2022. aug. 12. péntekKlára
EUR = 4.8909 RON
USD = 4.7450 RON
HUF = 1.2438 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,631.92(0.49%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Ingatlaneladás utáni adózás Magyarországon - legyünk tisztában a részletekkel is!

(X) utolsó frissítés: 14:56 GMT +2, 2021. április 29.

A szakember segítsége felbecsülhetetlen. (X)


Az ingatlaneladás utáni adózás Magyarországon a jelenlegi törvényállás szerint, minden olyan magánszemély kötelezettsége, aki a szóban forgó ingatlant drágábban adja el, mint amilyen áron egykor vásárolta azt. Az árkülönbözet ugyanis nyereségnek, bevételnek számít, ami után személyi jövedelemadót kell fizetnie az illetékeseknek. Azzal viszont sokan nincsenek tisztában, hogy ez az összeg csökkenthető – illetve bizonyos esetekben el is maradhat az adóbevallásból.

Ingatlaneladás utáni adózás Magyarországon – meddig kell eleget tenni a kötelezettségeinknek?

A törvény kimondja, hogy minden érintett fél, aki az ingatlan eladásából bevételhez jutott, köteles a szóban forgó összeg után adózni az adott adózási év végéig – egészen pontosan május 31-ig. Ha tehát 2021-ben adtuk el az ingatlant, a befizetés határideje 2022.május 31.

Levonható költségek

Az adóból bizonyos esetekben levonhatók többek között az értéknövelő- és az eladással kapcsolatos anyagi ráfordítások is.

Akár adómentesen is lebonyolítható az ügylet 

Amennyiben a felek között öröklési, esetleg életjáradéki szerződés köttetett, az érintettek közötti ingatlan adás-vétel adómentesen hajtható végre. 

Online kalkulátorok segítenek a tisztánlátásban

Az ingatlanadó kalkulátorok felbecsülhetetlen segítséget nyújtanak azoknak, akik szeretnének tisztán látni a témában. Néhány releváns adat megadásával - úgymint az adott ingatlan megvételének pontos ideje, az ingatlan eladási- és vételára, az esetleges értéknövelő beruházások, illetve az ingatlan egykori megszerzésének, majd eladásának járulékos költségei - néhány pillanat alatt megkaphatjuk a személyre szabott eredményünket.  

Ingatlan eladás utáni adózás Magyarországon: felbecsülhetetlen a szakember segítsége

A jog világa nagyon szövevényes lehet egy a témában abszolút laikus személynek. Gyakori eset, hogy az egyes magánszemélyek tudni vélik az ingatlan eladás utáni adózással kapcsolatos törvényeket, mégis, önhibájukon kívül az adócsalás kategóriájába esnek, mert a figyelmük elsiklik az esetleges részletek, aktuális információk fölött. A szakmai segítség igénylésével a probléma természetesen elkerülhető.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing