2022. szeptember 29. csütörtökMihály
EUR = 4.9479 RON
USD = 5.1794 RON
HUF = 1.1997 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 10,669.33(-0.97%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A romániai munkavállalók 24%-a otthonról dolgozik: így segít egy CRM-rendszer a cégeknek

Fizetett hirdetés utolsó frissítés: 16:22 GMT +2, 2021. december 02.

Egyre több romániai vállalkozás vezet be ügyfélkpacsolat-kezelő rendszert.


A közel két éve tomboló koronavírus-járvány nemcsak a magánéletünket és a személyes kapcsolatainkat forgatta fel fenekestül, de alapvetően változtatta meg a munkavégzés módját is. Míg néhány éve az otthoni munkavégzés csak kevesek kiváltsága volt, mára megfordult a helyzet, és a vállalatok mindinkább a home office-t preferálják. Hogy mindez zökkenőmentesen működjön, egyre több román vállalkozás vezet be ügyfélkapcsolat-kezelő rendszert.

A dolgozók közel ötöde érintett

A home office térnyerése természetesen egész Európában, így Romániában is megfigyelhető: a Statista adatai alapján 2010-ben mindössze a munkavállalók 0,1% dolgozott otthonról, 2020-ban már 24% váltott távmunkára. Talán ennél is érdekesebb és sokatmondóbb adat, hogy - minden ellenkező híreszteléssel szemben - a home office-t az alkalmazottak 80%-a kifejezetten hatékonynak érezte.

Kép forrása: Statista.com 

Akik mégsem, azok elsősorban arra panaszkodtak, hogy nehezen tudták szétválasztani a magánéletet a munkától, illetve problémás volt számukra a gyermekfelügyelet megszervezése. A munka-magánélet egyensúlyban tartása különösen fontos, ebben pedig - ahogy később bemutatjuk - igencsak hatékony segítség lehet egy CRM-rendszer.

Növekvő érdeklődés a MiniCRM iránt

Először is tisztázzuk, hogy mi is pontosan egy CRM-szoftver? Egyelőre csak dióhéjban: egy olyan rendszer, ahol az ügyféladatok egyetlen helyen tárolhatók és kezelhetők, és ahol számos feladat automatikusan elvégezhető. Míg Hollandiában vagy Finnországban a cégek 26%-a használ ilyen rendszert a hatékonyabb munka és marketing érdekében, addig Romániában mindössze a vállalkozások 13%-a. 

A koronavírus-járvány azonban ezen a téren is változásokat hozott, legalábbis ez derül ki a MiniCRM iránti érdeklődés növekedéséből. A magyar tulajdonú és fejlesztésű ügyfélkapcsolat-kezelő rendszert több mint 400 román cég használja jelenleg. Az igény sosem volt magasabb a MiniCRM iránt: csak a 4. negyedévben 30 új ügyfél döntött a szoftver mellett, míg a teljes évet nézve 158 román vállalat vezette be a MiniCRM-et. Természetesen nem minden cég a home office elrendelése miatt döntött a szoftver mellett, ugyanakkor az összefüggés tagadhatatlan.

Így segíti a MiniCRM a dolgozókat - akár otthon, akár az irodában

Ahogy már említettük, a munkavállalók egy része nehezen tud egyensúlyt teremteni a munka és a magánélet között az otthoni munkavégzés során. Ennek oka legtöbbször az, hogy a munkáltatójuk folyamatai átláthatatlanok és ad-hoc jellegűek. A rosszul szervezett munkanapok, a kaotikus határidők és a nem egyértelmű felelősségek mind-mind oda vezetnek, hogy az alkalmazottak nehezen tudják struktúrálni a napjukat - ezt pedig az irodában is nehéz menedzselni, hát még home office-ban.

A MiniCRM átláthatóvá és könnyen követhetővé teszi a feladatokat és a projekteket. Az adatbázisban tárolt minden ügyfélhez egyértelmű felelőst rendel, a kapcsolódó feladatokat pedig automatikusan generálja, méghozzá határidővel. Mindez azt jelenti, hogy a munkavállaló pontosan tudja, mikor mi a teendője, milyen határidővel kell elvégeznie, és mi a következő lépés a folyamatban.

Kép forrása: MiniCRM

A felhőalapú, 14 napig ingyenesen kipróbálható MiniCRM bárhol, bármikor hozzáférhető. Vagyis az alkalmazottak otthonról is ugyanúgy hozzáférnek a rendszerhez, az ügyféladatokhoz és a feladatlistájukhoz, mintha az irodában ülnének. Ehhez nincs szükség külön programra vagy éppen VPN-re, mindössze egy böngészőre és persze internetkapcsolatra.

A MiniCRM-mel a cégvezető dolga is könnyebb

A home office nem csupán a munkavállalókat állítja új kihívások elé: a cégvezetők is sosem látott helyzetekkel találkoznak. Személyes jelenlét nélkül, az országban szétszórva dolgozó alkalmazottakkal nem egyszerű kézben tartani a cég működését. A MiniCRM-ben ugyanakkor pillanatok alatt áttekinthető, hogy melyik munkatárs mivel foglalkozik, hogy áll a munkával és milyen nehézségekbe ütközik - anélkül, hogy az alkalmazottakat folyamatos kontroll alatt tartaná.

A magyar, angol és román nyelven is elérhető MiniCRM mind az értékesítést, mind az ügyfélszerzést megkönnyíti - márpedig ezek kulcstényezők a növekedéshez, különösen a járvány idején. Az automatikus riportok és hírlevelek, a káoszmentes ügyfélkezelés és a profi kampánytervezés csak néhány példa, amivel egy CRM-rendszer hozzájárul a növekedéshez. Talán emiatt is döntenek úgy a cégtulajdonosok, hogy a home office és a MiniCRM kéz a kézben jár.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing