2024. április 20. szombatTivadar
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Hatékony munkavégzés csápos emelővel

Fizetett tartalom utolsó frissítés: 16:49 GMT +2, 2022. január 21.

Rendkívül hasznos és értékes eszköz, ami jelentősen felgyorsíthatja és leegyszerűsítheti a munkát a műhelyben. (X)


Egy komoly autószerviz nem mellőzheti ennek az eszköznek a használatát. A csápos emelő vagy kétoszlopos emelő lehetővé teszi a kényelmes és hatékony munkavégzést, mivel mindkét oldalról hozzáférést biztosít az alvázhoz és a motortérhez. De mi alapján érdemes kiválasztani ezt az eszközt? Mik az előnyei például egy négyoszlopos vagy egy ollós emelővel szemben? 

A csápos emelő esetében fontos a teherbírás

Meglehet, hogy a jelenlegi tervek szerint az adott műhely csak kisautók javításával foglalkozik. De ez még nem azt jelenti, hogy ez nem változhat a későbbiekben. Ezért érdemes előre gondolkodni a csápos emelő beszerzését illetően is. Nem árt egy 4 t teherbírással rendelkező változatot beszerezni, amennyiben 3 t járművekkel dolgozunk. 

Szintén fontos tényező az emelési magasság, aminek a műhely belmagassága szab határt. A csápos emelő emelési magassága és a felemelt jármű magasságának mindenképp alacsonyabbnak kell lennie a belmagasságnál, különben az autót a plafonhoz passzírozhatjuk. Szintén lényeges szempont, hogy átkötéssel vagy anélkül lesz használva a csápos emelő. Az átkötésre az oszlopok szinkronizált működése miatt lehet szükség, ami az emelés és a süllyesztés során egyaránt lényeges. Az átkötés a csápos emelő típusától függően kialakítható padlószinten vagy az emelő szintje felett. Az utóbbi viszont korlátozza az emelési magasságot, amit semmiképp sem hagyhatunk figyelmen kívül. 

Magasabb járművek esetén az áthidaló emelő sokkal előnyösebb. Automata vagy félautomata kivitelben is kapható csápos emelő. Ez főként az oszlopok reteszelését illetően számít fontos tényezőnek. Az automata emelőknél ez egy-egy gomb lenyomásával megoldható, míg a félautomatánál az oszlopok feloldásához húzórudakat használnak. 

Ne bízzuk a véletlenre a csápos emelő összeszerelését! 

Rendkívül hasznos és értékes eszköz, ami jelentősen felgyorsíthatja és leegyszerűsítheti a munkát a műhelyben. A megfelelő összeszerelés érdekében érdemes szakszerű segítséget igényelni, mert a szakszerűtlen hozzáállás komoly károkat okozhat az emelőben, a felemelt járműben és akár munkabalesethez is vezethet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing