2024. február 27. keddÁkos, Bátor
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Létezik abszolút nyerő sportfogadó stratégia?

Mészáros Tibor utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Az Európa Bajnokság során tomboló fociláz megnöveli a fogadóirodák forgalmát: sokan kedvenc csapatukért játsszák el félretett pénzüket, léteznek azonban profik is, akik nem bízzák a véletlenre a nyerést.


A fogadási piacot talán legjobban a Frank Sinatra nevével fémjelzett mondás írja le: „Az egyetlen hely, ahol a pénz tényleg beszél, az Las Vegas – azt mondja: ’Viszontlátásra!’”


Köszönhetően a szerencsejátékokat szabályozó törvények átalakulásának, illetve a számítástechnika és a mobiltechnológia folyamatos fejlődésének, mára az elköszönő pénz az otthonainkba is belopózott. Nagyobb erőfeszítés nélkül regisztrálhatunk a több száz rendelkezésünkre álló online szerencsejáték-oldalon, ahol az interaktív eszközök széles tárházából válogathatunk: sportfogadás, póker, kaszinójátékok stb. Az okostelefonokról is elérhető szerencsejáték-oldalak alkalmazásai pedig lehetővé teszik, hogy a pénz illékony tulajdonságát akár magunkkal is hordozhassuk.


Annyi pénzt játszottak el tavaly, mint Románia államadóssága

Ennek megfelelően a H2 Gambling Capital tanulmánya szerint az online szerencsejátékok által generált, a játékosoknál keletkező veszteségek összértéke 2011-ben elérte a 30 milliárd dollárt, és ez 2015-re akár az 50 milliárd dolláros szintet is meghaladhatja. 

Ezzel párhuzamosan az interaktív szerencsejáték-szegmens bevételei is növekednek: 2011-ben 24,6 milliárd dollárt tettek ki, 2015-re az értékük várhatóan 32,4 milliárd dollárra emelkedhet. 

A 2011-es adatok szerint a veszteségek 43%-a sportfogadás során keletkezik - azaz egy év alatt csaknem 13 millió dollárt veszítettek el az emberek online sportfogadáson. Ez az összeg közel akkora, mint Románia államadóssága volt 2007-ben, ezért érdemes közelebbről is megvizsgálni, hogy hogyan áll össze.

A sportfogadóknak csak a 7%-a tekinthető profinak 

A sportfogadás piaca nő, még annak ellenére is, hogy ekkora összegre rúgnak a veszteségek. Ennek elsődleges oka a fent említett számítástechnikai haladás: a technológiai vívmányoknak köszönhetően az online fogadóirodák ajánlatai egyre könnyebben és egyre több potenciális játékoshoz jutnak el. A szakfórumok szerint a fogadók 93%-a a játék szeretetétől vezérelve fogad. Számukra a kedvenc csapatuk győzelme fontosabb a pénznél. Ezek alapján magyarázatot kapunk arra, hogy miért növekedik folyamatosan a játékosoknál keletkező veszteségek összértéke.

De mi van az online fogadók maradék 7%-ával? Őket nevezik profiknak, akiket nem a játék kimenetele, hanem a fogadáson megnyerhető pénz érdekel. Ez a szűk réteg érzelmileg közömbösen viszonyul a várható eredményhez, és hideg fejjel követ egy jól átgondolt, matematikai alapokra épülő stratégiát. A legfontosabb, ami jellemzi őket, hogy nagyon magas alaptőkével rendelkeznek, amit egy hosszantartó vesztes fogadási sorozat sem tud kimeríteni.


A piac másik szereplője az online fogadóiroda 

Mielőtt feltárnánk a profik titkát, amelynek segítségével rést lehet ütni a fogadóirodák páncélszekrényein, bemutatjuk a piac másik szereplőjét, az online fogadóirodát. Alapvetően két típusa létezik: az online bukméker iroda és az úgynevezett „Fogadások Tőzsdéje”.

A bukméker iroda gyakorlatilag egy fogadási elszámoló. Egy esemény lehetséges kimeneteleinek bekövetkezésére pénzt fogad el, és fizet annak, aki jól tippelt. Hogy mennyit, az a bekövetkezett esemény nyereményszorzójától (odds) és a feltett összegtől függ, mivel ennek a kettőnek a szorzata fogja adni a helyesen tippelő nyereményét. Annak érdekében, hogy a bukméker egyensúlyban tudja tartani a beszedett pénzt és a kifizetéseket, következetesen kell eljárnia az események valószínűsíthető kimenetelét reprezentáló nyereményszorzók kialakításánál. 

De a bukméker nem csupán az egyensúlyra törekszik. Azt szeretné, hogy az ő profitját megtestesítő beszedett pénz és kifizetések közötti különbség minél nagyobb legyen. Ezt úgy éri el, hogy olyan szorzókat alakít ki, amelyek nem tükrözik hűen az adott esemény valószínűsíthető kimenetelét. Egy picit mindig „alulárazza” valamelyik eseményt, amelynek következtében annak a valószínűsége, hogy a lehetséges események közül legalább egy bekövetkezik, több lesz, mint 100%. Ez a többlet adja az ő haszonkulcsát.


Példaként vegyünk egy futballmeccset. 

Ebben az esetben három lehetséges kimenetel létezik: nyer az egyik csapat (1), egyenlő lesz (x), nyer a másik csapat (2). Továbbá feltételezzük, hogy a két csapat teljesítménye teljesen egyforma. Ennek megfelelően mindegyik kimenetel bekövetkezési valószínűsége 33,33%, és annak, hogy a három lehetséges közül valamelyik bekövetkezik 100%. Ezek ismeretében kialakított egyensúlyi szorzó minden egyes kimenetel esetében három. Ha a bukméker nyereséget akar elérni, csupán annyit kell tennie, hogy valamelyik, vagy akár az összes szorzó értékét három alá csökkenti annyival, hogy az a fogadók számára még mindig kívánatos legyen. Ha ez sikerül, akkor a bukméker profitot szerez. Ennek a profitnak a mértéke 5-7% között mozog. A legtöbb romániai felhasználót számláló online fogadóiroda (Bet365) esetében ez 6,1%. Emiatt az online bukméker irodák az esetek többségében nem számítanak fel tranzakciós díjakat.


A fogadások tőzsdéjén a piac határozza meg a szorzót

A fogadások tőzsdéjének elve szerint működő online fogadóirodák nem bukmékerek segítségével határozzák meg a nyereményszorzóikat. Ezek tulajdonképpen közvetítő, vagy brókercégek, amelyek a sportfogadásban szembenálló felek nézeteit közvetítik. A rendszer működési elvének alapja tehát közgazdasági kifejezéssel élve a likvid piac, azaz akkor jön létre egy üzlet (fogadás), ha adott áron (szorzón) meghatározott mennyiségű árura (tétre) van vevő. Így a nyereményszorzókat a különböző kimenetelek iránti kereslet alakítja: minél magasabb a kereslet, annál alacsonyabb az ehhez tartozó szorzó, és fordítva. A játékosok nem a ház, hanem egymás ellen fogadnak, ennek okán a szorzók sokkal inkább tükrözik a valós piaci viszonyokat – gyakran akár 20%-kal is magasabbak, mint a hagyományos irodák esetében.

Függetlenül attól, hogy bukmékerek, vagy a kereslet alakítja a szorzókat, 


a profi fogadóknak megvan a módszerük arra, hogy hogyan gazdagodjanak meg egy egyszerű matematikai alapösszefüggés segítségével. 

A stratégia a rulettel kapcsolatban ismertté vált Martinagle-módszerre épül. Lényege, hogy kis alaptéttel kezdve mindig ugyanarra a 48,65%-os valószínűséggel bekövetkező eseményre fogadjunk, (pirosra vagy feketére, párosra vagy páratlanra stb.) addig duplázva a tétet, amíg nyerünk. Amikor ez bekövetkezik, visszanyerjük az összes addig feltett összeget, valamint a kezdőtétet még egyszer.

Tegyük fel, hogy 3 lejes téttel kezdünk és a hatodik forduló után fog bekövetkezni az esemény, amire folyamatosan fogadunk. Ekkor az összes feltett pénz értéke: 3+6+12+24+48+96=189 lej; kettes nyereményszorzó mellett a nyereményünk: 96*2=192 lej; a nyert összeg és az összesen feltett pénz közötti különbség 192-189=3 lej, ami egyenlő az alaptéttel. 

Bármekkora alaptét mellett érvényes az alapösszefüggés, miszerint: összesen feltett pénz=2*utoljára feltett összeg+kezdőtét.


Látható, hogy minden olyan esetben, mikor a nyereményszorzó kettő, vagy annál nagyobb, azon felül, hogy visszanyerjük az addig feltett pénzünket, hozzájutunk még az alaptétnek megfelelő vagy esetleg magasabb pótlólagos összeghez is. 

Tehát azok számára, akik ki szeretnék aknázni a szerencsejátékok rejtett nyereményzónáit és kellően magas alaptőkével rendelkeznek, nincs más dolguk, mint keresni az online fogadóirodák weboldalán egy olyan eseményt, amelynek bekövetkezési valószínűsége viszonylag nagy, és az ehhez tartozó szorzó átlagos értéke nem kisebb, mint kettő. Ha ez megvan, már csak alkalmazni kell a felvázolt stratégiát.

Ki kell hangsúlyozni, hogy mindehhez elengedhetetlen a kimeríthetetlen alaptőke, mivel a feltett összeg a vesztes fordulók előrehaladtával progresszíven növekszik. A profi játékosok tisztában vannak azzal, hogy meddig ér a takarójuk. Nem nyújtóznak tovább, és az alaptétet úgy próbálják kialakítani, hogy a hosszas negatív sorozatokat is finanszírozni tudják.


Sportfogadás: gyenge láncszem a rendszerben?

A labdarúgásban, noha rengeteg apró részletre lehet fogadni, a legegyszerűbb, amikor csakis azt kell eldöntenünk, a pontos eredménytől függetlenül, hogy ki nyer. Láthattuk, hogy ennek három lehetséges kimenetele van: nyer az otthon játszó csapat (1), egyenlő lesz (x), nyer az idegenben játszó csapat (2). Az öt legerősebb nemzeti bajnokság – Premier League, Primera Division, Bundesliga, Serie A, Ligue 1 - mérkőzéseinek összesített adatai alapján annak a valószínűsége, hogy egy meccsen a hazai csapat fog nyerni - 46,53%, döntetlen lesz - 26,53%, idegenben játszó csapat nyer - 26,69%.

A három lehetséges kimenetel közül a nyereményszorzók átlaga a döntetlenek esetében a legmagasabb és szinte kivétel nélkül nagyobb háromnál. Erre magyarázatot az amatőr játékosok magatartása ad. Általában ugyanis minden játékosnak van bizonyos – nem racionális - preferencia-sorrendje, klubcsapatot, nemzeti válogatottat illetően, ezért nem a közvélemény szerint legjobbnak tartott csapatok a legpreferáltabbak. A győzelem iránti magas kereslet alacsonyan tartja a két szélsőséges kimenetel szorzóit, míg a döntetlen szorzóit irreálisan megemeli.


Ennek értelmében a taktikát a döntetlenre érdemes építeni: 

átlagosan minden negyedik mérkőzés döntetlennel zárul, és az ide tartozó szorzó jóval a befektetett pénz megtérüléséhez szükséges kettes szorzó szintje felett van. Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy nagyon nagy, 5% a valószínűsége annak, hogy 9 fogadás után sem jön be a döntetlen. Egy 1 lejes kezdőtét esetében, 10 nem döntetlennel záruló fogadás után az addig feltett pénz összértéke 2047 lejre rúg. Amennyiben 11-ikre bejön a döntetlen, 3-as szorzó esetén a nyeremény 3072 lej lesz, a sorozatból pedig 1025 lej tiszta nyereség keletkezik.

Láthatjuk, hogy amennyiben elegendő pénzzel rendelkezünk az esetleges hosszabb vesztes sorozatok finanszírozására, és a labdarúgásban is úgy mennek a dolgok, mint a valószínűségszámításban, jó eséllyel szert lehet tenni egy kis plusz jövedelemre. Mielőtt azonban bárki is kipróbálná a „mindig nyerő” stratégiát, lebegjen a szeme előtt az a tény, hogy a nyereményhez szükséges erőforrás, a pénz, legtöbbünk esetében korlátolt mennyiségben áll rendelkezésre, és ennek okán „könnyen el tud köszönni”. Ezért inkább senkit sem buzdítunk sportfogadásra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac