2024. július 25. csütörtökKristóf
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Mitől olyan zűrösek mostanában a pénzügyi piacok?

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Huszár András szerint három veszély leselkedik idén a világgazdaságra: az iráni olaj, az USA-Kína kapcsolat és az EU belső viszályai hozzák lázba a bankárokat.  


Miért olyan zűrösek mostanában a piacok? Melyek az irányok és hol vannak az epicentrumok, ahonnan elindulnak a rezgéshullámok? Mi befolyásolja a bankárok hajlandóságát, hogy kötvényeket vásároljanak? – tette fel a kérdéseket Huszár András a hétvégi torockói pénzügytáborban szervezett egyik panel-beszélgetés során. 


A horvátországi nemzeti olajtársaság, az INA CFO-ja szerint a változékony hangulatnak nem is gazdasági, hanem inkább geopolitikai okai vannak.  

 

Háttér

Huszár András 2010 óta dolgozik pénzügyi igazgatóként az INA olajtársaságnál. 1988-ban a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdasági diplomát, doktori címet 1993-ban szerzett. 1988-1990 között egy számítástechnikai cégnek, 1991-1994 között a budapesti értéktőzsdének dolgozott, majd az Investel Plc. cég pénzpiaci tevékenységét vezette. 2001-ben a MOL Group Treasury vezetőjének választották, 2003-tól a csoporton belül működő TVK és Slovnaft vezetőtanácsában is részt vett. 

Az INA CFO-jaként a horvátországi nemzeti olajtársaság pénzügyeit vezeti. A cég 47,16%-ban a magyarországi székhelyű MOL Csoport és 44,84%-ban a Horvát Köztársaság tulajdona, a magánbefektetők részesedése 7,9%. 

 

A pénzügyi igazgató úgy látja, három veszély leselkedik a piacokra:

 

- az olajár emelkedése: egy hirtelen drágulás meg tudja törni az amúgy sem bivalyerős növekedést. A történet központi szereplője Irán, amely folyamatosan a Hormuzi-szoros lezárásával fenyeget, ahol a világ olajkitermelésének közel ötöde halad keresztül. Van egy feszült amerikai-iráni-izraeli háromszög, az utóbbi időben látszott: egy-egy hadgyakorlat elindítása 2-4%-ot tud dobni az olajáron – magyarázta a közgazdász. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az iráni elnök második mandátuma 2013-ban lejár és nem lehet újraválasztani. 

- az USA-Kína kapcsolat megváltozása: októberben esedékes a következő, 18. Kongresszus és mivel a jelenlegi vezetés idős, ezért a jelenlegi szabályok szerint minden jelenlegi tagnak nyugdíjba kell vonulnia és újakat kell a helyükre választani. Az elnök személye is változni fog. A kínai vezetőségváltással egy új politikai irányzat köszönthet be az országba, ami akár egy nyílt kereskedelmi viszály kialakulásához is vezethet – fogalmazott az INA szakembere.

 

 

Több kedvező fejlemény ellenére, a rendkívül törékeny piaci bizalom hatására felerősödtek április óta a pénzpiaci stabilitásra ható kockázatok - írja tokiói idő szerint kedd reggel kiadott féléves Globális Pénzpiaci Stabilitási Jelentésében a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF szerint továbbra is az euróövezeti válság jelenti a legnagyobb veszélyt a pénzpiaci stabilitásra, annak ellenére, hogy az európai döntéshozók jelentős intézkedéseket vezettek be a befektetők megnyugtatására. Az euróövezet elhagyása miatti félelmek átalakították a pénzpiacok kockázati kitettségét, és az ebből következő tőkekimenekítés és piaci töredezettség az unió alapjait,  az integrált piacot és a hatékony közös monetáris politikát ássák alá - áll a nemzetközi szervezett elemzésében.

- az EU belső forrongása: az euróválság legkülönbözőbb fejleményei uralják a gazdasági sajtót, folyamatosan felmerülnek a valutaunió felbomlásával kapcsolatos félelmek. A feszültség fő forrása Huszár szerint az, hogy a monetáris és a fiskális integráció egy eléggé mély szintre jutott, míg a politikai integráció ügye egyelőre nem látszik előremozdulni. 


Változnak a szereplők 

A 2012-es évben a világban 26 olyan ország van, ahol vagy választásokat szerveznek, vagy vezetőváltás történik – mondta Huszár András. Kihangsúlyozta: nem is akármilyen államokról van szó, ezek összességében lefedik a világ lakosságának 56%-át és GDP-jének közel 50%-át. 

„Jövő hónapban lesz az amerikai elnökválasztás, Franciaországban már lezajlott, Indiában is változik a vezetés, sőt, bekövetkezik a tízévente esedékes kínai vezetőségváltás” – emlékeztetett Huszár és hozzátette: azért okoznak izgalmat ezek az események, mert nem kevés esetben gazdasági folyamatokat érintenek. „A fő irányokról sokszor homlokegyenest más véleménnyel rendelkeznek az egymással szemben álló pártok” – mondta.

világgazdaságpiac
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac