2022. május 19. csütörtökIvó, Milán
EUR = 4.9472 RON
USD = 4.7020 RON
HUF = 1.2882 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,093.12(0.32%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Idéntől hitelesíttetni kell a céges adóbevallásokat

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

A dokumentumon egy engedéllyel rendelkező adótanácsadó aláírása kell szerepeljen. A Pénzcsinálók által megkérdezett szakértő szerint nehezen lesz alkalmazható az új szabályozás.


A nyereségadót fizető vállalatok adóbevallásait 2014. január 1-től kötelezően adótanácsadónak kell hitelesítenie. Az új szabályozásról Pál-Antal Ildikó adótanácsadót kérdeztük, aki a Pénzcsinálók megkeresésére elmondta, hogy még ő sem tudja, hogyan kellene megközelíteni ezt a munkát.

“A szabályozás azokra a cégekre érvényes, amelyek profitadó bevallást tesznek le, tehát a 3 százalékos mikróadót fizető cégek kivételt képeznek az új szabályozás alól. Ez azt jelenti, hogy mindazokat az összegeket, amelyeket ezek a cégek az úgynevezett 101-es profitadó bevallásba beleírnak, tehát a társasági adóból leírható illetve le nem írható költségeket, mindenik szám háta mögött levő okmányokat, tranzakciókat az adótanácsadónak le kell ellenőríznie – magyarázta Pál-Antal Ildikó. 

Az adótanácsadó aggodalmának adott hangot, nem látja, hogyan működhet az ellenőrzés. “Most azon gondolkodunk, hogyan lehet ezt kivitelezni. Kevés Romániában az adótanácsadók száma. Egy ilyen ellenőrzés idő- és energiaigényes. Nem tudom, hogyan lehet beleférni az időbe, március 25-én le kell tenni az adóbevallásokat.”

Az új szabályozás szerint csak azon adótanácsadók általi hitelesítés érvényes, akik tagjai az adótanácsadók országos testületének (Camera Consultanților Fiscali).

adó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac